Αρση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στον Πόρο

Αρση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στον Πόρο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 100 και πλέον μοριακών ελέγχων, στο διάστημα από τις 16 Αυγούστου μέχρι χθες, έφεραν την άρση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στον Πόρο. Σε πάνω από 50 ανήλθαν, στις αρχές του μήνα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να θέτει την 7η Αυγούστου το νησί σε καραντίνα. Η ισχύς των έκτακτων μέτρων ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με τους τοπικούς αξιωματούχους να μιλούν για πτώση του τζίρου από τον τουρισμό έως και 90% σε σχέση με πέρυσι.

Ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Δημητριάδης έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι «το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου επιβεβαιώθηκαν στο νησί περίπου 50 κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 300 τεστ, πολλά από τα οποία αντιστοιχούσαν σε έκθεση ολόκληρων οικογενειών στον ιό». Μιλώντας χθες στην «Κ», ο κ. Δημητριάδης περιέγραψε ότι οι πέντε πρώτοι που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19, έπειτα από έλεγχο σε ιδιωτικά εργαστήρια του νησιού και σε νοσοκομεία της Αθήνας, ήταν άτομα νεαρής ηλικίας που εργάζονταν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του νησιού. 

«Καθώς το ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν κόρη υπαλλήλου του δήμου, αποφασίσαμε να υποβάλουμε σε τεστ όλο το προσωπικό του δήμου, δηλαδή 40 άτομα. Θετικοί στον ιό βρέθηκαν συνολικά έξι υπάλληλοι, γεγονός που μας οδήγησε να αναστείλουμε με δική μας πρωτοβουλία τη λειτουργία του δήμου». Ακόμα ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην αστυνομία και τρία σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι καθώς το Λιμεναρχείο συστεγάζεται με το Ειρηνοδικείο, όπου επίσης εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού, υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε τεστ για COVID-19 το σύνολο της δύναμης, δηλαδή 25 άτομα. Εως τις 10 Αυγούστου οι δύο γυναίκες υπάλληλοι του ΕΟΔΥ, που είχαν εκτάκτως μεταβεί στο νησί, είχαν πραγματοποιήσει 230 τεστ, με το ποσοστό των θετικών δειγμάτων να υπερβαίνει το 10%. Κάποιοι δεκάδες ακόμα έλεγχοι έγιναν σε ιδιωτικά εργαστήρια, που από τις 27 Ιουλίου τέθηκαν σε λειτουργία στο νησί.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών, ενώ τουλάχιστον 6 είχαν ηλικία άνω των 40 ετών. Από αυτούς οι 4 είχαν έντονα συμπτώματα, 3 νοσηλεύθηκαν, ενώ έγιναν τουλάχιστον 3 επείγουσες διακομιδές από το ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία αναφοράς.

Κανένα κρούσμα

Από τις 16 Αυγούστου πάντως μέχρι και πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, σε ένα σύνολο περίπου 100 ελέγχων δεν εντοπίστηκαν νέα θετικά κρούσματα, γεγονός που οδήγησε την Πολιτική Προστασία να άρει τα έκτακτα μέτρα. «Οι 17 ημέρες εφαρμογής των μέτρων αποτέλεσαν μία από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει ζήσει η περιοχή μας στη σύγχρονη ιστορία της», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, υπολογίζοντας ότι η πτώση του τζίρου από τον τουρισμό φτάνει φέτος σε ποσοστό 90% συγκριτικά με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή