Λίφτινγκ στον «Καλλικράτη» των νησιών

Λίφτινγκ στον «Καλλικράτη» των νησιών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Νέοι δήμοι ενδέχεται να προκύψουν λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την κατάτμηση ορισμένων καλλικρατικών δήμων προκειμένου να εξομαλυνθούν προβλήματα που έχουν διασπιστωθεί, ειδικά σε μεγάλα νησιά.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που βρίσκεται υπό συζήτηση, σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, η σύνταξη του οποίου έχει ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, η παράγραφος που αφορά στο «σπάσιμο» κάποιων καλλικρατικών δήμων είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν έχει προχωρήσει η κατάθεσή του στη Βουλή. Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει περισσότερα από 70 άρθρα, φέρνει βελτιώσεις στη λειτουργία του «Καλλικράτη», ενσωματώνοντας ρυθμίσεις που έχουν κριθεί αναγκαίες ύστερα από διαβουλεύσεις με τους αιρετούς, ενώ περιέχει πολλές διατάξεις που αφορούν στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τη διοικητική διαίρεση που καθορίζει ο «Καλλικράτης», πολλά νησιά αποτελούν και ένα δήμο, αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συνένωση πολλών μικρών δήμων και κοινοτήτων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, σε συγκεκριμένα, κυρίως μεγάλα, νησιά προκύπτει πρόβλημα για τους πολίτες που πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν. Ανάμεσα στα νησιά όπου ενδέχεται να δημιουργηθούν νέοι δήμοι είναι η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, η Λέσβος και η Σάμος.

Ο σχεδιασμός προβλέπει να δημιουργηθούν από δύο έως τέσσερις νέοι δήμοι σε κάθε νησί. Παράλληλα, αίτημα για τη δημιουργία νέου δήμου έρχεται και από τη Λακωνία, όπου μάλιστα οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει υπογραφές. Η ρύθμιση, πάντως, πρέπει να τύχει της σύμφωνης γνώμης και των δύο κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να προωθηθεί. Επίσης:

1. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την επαναφορά της οικονομικής αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλια, ρύθμιση που φιλοδοξεί να… ξαναφέρει στις συνεδριάσεις των δήμων τους συμβούλους που απουσιάζουν συχνά με διάφορες δικαιολογίες.

2. Η υποχρέωση της σίτισης των μαθητών μουσικών σχολείων στο εξής –σύμφωνα με το νομοσχέδιο– θα είναι υποχρέωση των δήμων, αλλά η μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει ως αρμοδιότητα στην περιφέρεια.

3. Σε μια προσπάθεια να επιλύεται ταχέως το ζήτημα απομπομπής αιρετών που διαπράττουν κακούργημα, προβλέπεται πως όταν αιρετός υποπέσει σε κακούργημα, θα τίθεται σε αργία μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση, ενώ για πλημμέλημα θα χρειάζεται τελεσίδικη απόφαση.

4. Καθώς υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια καταγραφής και αξιολόγησης των εταιρειών και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των δήμων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία ενιαίου μητρώου για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των δήμων. Παράλληλα αναφέρεται ότι σε περίπτωση απόλυσης υπαλλήλου που έχει μεταταχθεί από νομικό πρόσωπο στην κεντρική υπηρεσία του δήμου, θα αποζημιώνεται για το σύνολο των χρόνων που υπηρετεί στο Δημόσιο.

5. Στις οικονομικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται άρθρο που καθορίζει ότι δεν μπορούν να δεσμευθούν ή να κατασχεθούν χρήματα που κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του δήμου που αφορά στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, για ποσό που καλύπτει τα έξοδα μισθοδοσίας δύο μηνών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα, καθώς η εφορία δέσμευσε τα χρήματα που προορίζονταν για την καταβολή μισθών λόγω οφειλής του δήμου. Τέλος, άλλη ρύθμιση του νομοσχεδίου απαλλάσσει τους οφειλέτες των δήμων από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις των οφειλών τους –εκτός από την περίπτωση των αυθαιρέτων– εφόσον προσέλθουν τα ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ζητήσει επανειλημμένως να διαγραφούν τα υπέρογκα ποσά των προσαυξήσεων για τα πρόστιμα που δεν έχουν καταβληθεί από πολίτες σε μια προσπάθεια να καταβληθεί έστω ένα τμήμα των οφειλομένων…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή