ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικήρυξη 4 εκατομμυρίων για τους τρομοκράτες

epikiryxi-4-ekatommyrion-gia-toys-tromokrates-2002410

Την επικήρυξη των τρομοκρατών με 4 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας, μίλησε σε αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, στο αμφιθέατρο του μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, με κύριο θέμα την τρομοκρατία. Αμέσως μετά ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σχετίζεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, γι αυτό, εκτός των άλλων μέτρων, αποφασίστηκε και η επικήρυξη των τρομοκρατών που θα ανακοινωθεί και επίσημα εντός της ημέρας.

Η επικήρυξη αφορά, όπως διευκρίνισε ο κ. Δένδιας τους Νίκο Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, Χριστόδουλο Ξηρό και τα μέλη της οργάνωσης «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Ομάδες» που ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο.

Την επικήρυξη επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης και η Αστυνομία, που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση, του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και σύλληψη των καταζητούμενων :

  • Χριστόδουλου Ξηρού του Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας, που γεννήθηκε το 1958 στην Ακαμάτρα Σάμου,
  • Νικόλαου Μαζιώτη του Αγαμέμνονα και της Σοφίας, που γεννήθηκε το 1971 στην Έδεσσα Πέλλας,
  • Παναγιώτας Ρούπα του Βίκτωρα και της Ειρήνης, που γεννήθηκε το 1969 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, καθώς και
  • των αγνώστων δραστών που συμμετείχαν στη διάπραξη των δύο ανθρωποκτονιών και ενός σοβαρού τραυματισμού που έλαβαν χώρα την 01.11.2013 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.

Η αμοιβή καθορίζεται στο ποσό του (1.000.000) ευρώ, για καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ενώ σημειώνεται ότι για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των Χριστόδουλου Ξηρού, Νικόλαου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα εκκρεμεί η εκτέλεση ποινών κάθειρξης για τρομοκρατικές πράξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με τους παραπάνω καταζητούμενους παρακαλούμε να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 1014 και 10414 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) [email protected] της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Το θέμα της τρομοκρατίας συζητήθηκε το πρωί και μεταξύ των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κκ. Δένδια και Αθανασίου, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αμέσως μετά ο κ. Δένδιας μίλησε σε όλους τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, στο αμφιθέατρο του μεγάρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο υπουργός εμψύχωσε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, να συνεχίσουν πιο έντονα τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας ειδικότερα.

Αμέσως μετά, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είχα σήμερα τη χαρά να συναντηθώ με το σύνολο των αξιωματικών που υπηρετούν στη ΓΑΔΑ. Κατ' αρχήν, ήταν μεγάλη χαρά για μένα να τους συγχαρώ για τις μεγάλες επιτυχίες που έχουν παρουσιάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μια σειρά από θέματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η τρομοκρατία. Πρέπει να σας πω ότι, τον τελευταίο ένα- ενάμιση χρόνο, άνω των 30 τρομοκρατών έχουν συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Είχα όμως και την ευκαιρία να τους υπογραμμίσω την τεράστια πρόκληση που συνιστά για την πατρίδα μας η τρομοκρατία, για την οικονομική της ανάπτυξη, για την προσέγγιση ξένων επενδύσεων, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για το καθήκον της ΕΛ.ΑΣ να αντιμετωπίσει με επιτυχία, όπως είμαι σίγουρος, την τεράστια αυτή πρόκληση που συνιστά η τρομοκρατία για την πατρίδα και το κράτος δικαίου».

Στη συνέχεια, ο υπουργός ανακοινώσε την επικήρυξη των τρομοκρατών με 4 εκατ. ευρώ και κατέληξε: «Το ελληνικό κράτος, ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι έχει συνταγματικό καθήκον, για να προστατέψει την πατρίδα, την κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη».

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη ΓΑΔΑ, πάντως, σχετίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και με την ανησυχία των αρχών για πιθανό σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα μετά την απόδραση και το «διάγγελμα» του Χριστόδουλου Ξηρού. Γι' αυτό, εκτός των άλλων, έχουν ενταθεί τα μέτρα φρούρησης πιθανών στόχων και οι περιπολίες των αστυνομικών δυνάμεων.

Πριν την επίσκεψή του στην ΓΑΔΑ, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Χαράλαμπο Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο υπουργοί είχαν συνεργασία για θέματα συναρμοδιότητας των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Συζητήθηκαν ζητήματα που θα απασχολήσουν το αυριανό άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε, επίσης, η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας των φυλακών της χώρας και των δικαστικών μεγάρων, ειδικά αυτών της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πάντως, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της τρομοκρατίας και το θέμα των φυλακών υψίστης ασφαλείας, που -όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης- θα είναι έτοιμες εντός 100 ημερών στον Δομοκό.