«Πλημμύρισε» από νεκρά ψάρια η λίμνη Ισμαρίδα

«Πλημμύρισε» από νεκρά ψάρια η λίμνη Ισμαρίδα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νεκρά ψάρια γέμισε χθες η λίμνη Ισμαρίδα και ο χείμαρρος Κομψάτος, στον νομό Ροδόπης. Οι υπηρεσίες έλαβαν δείγματα από τα ψάρια για να διαλευκανθούν τα αίτια των μαζικών θανάτων, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση και ταφή τους. Πάντως, από τα μέχρι τούδε στοιχεία το φαινόμενο αποδίδεται στον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλών εκροών φρέσκου νερού στη λίμνη και ευτροφισμού, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές και στο παρελθόν.

Το φαινόμενο έγινε αντιληπτό την Παρασκευή, ενώ τη Δευτέρα επισκέφθηκε το σημείο κλιμάκιο της διεύθυνσης Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Γιώργος Βούζης, αναπλ. προϊστάμενος της διεύθυνσης, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια. «Τα ευρήματα της αυτοψίας παραπέμπουν σε περιβαλλοντικά αίτια. Το πιθανότερο είναι τα ψάρια να πέθαναν από ασφυξία, καθώς οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν μείωση του οξυγόνου, την οποία επιτείνουν φαινόμενα ευτροφισμού. Η αλήθεια είναι ότι η ροή του φρέσκου νερού τόσο στην Ισμαρίδα όσο και στον Κομψάτο ήταν φέτος μειωμένη, λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων». 

Η Περιφέρεια ζήτησε την απομάκρυνση (και κατάλληλη διαχείριση) των ψαριών, ώστε η αποσύνθεσή τους να μην επιτείνει το πρόβλημα. Οπως σημειώνει ο κ. Βούζης, το ιχθυοτροφείο που υπάρχει στην Ισμαρίδα δεν λειτουργεί εδώ και ενάμισι έτος, κατόπιν συστάσεων του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

Την υπόθεση παρακολουθεί και ο φορέας διαχείρισης. «Εχουν ληφθεί δείγματα από τα ψάρια και το νερό και εστάλησαν για ανάλυση», αναφέρει η συντονίστρια του φορέα, Δέσποινα Μιχαηλίδου. «Πριν από τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ομως κατά τα τελευταία χρόνια είχαμε ορισμένα τέτοια περιστατικά που οφείλονταν στη δημιουργία ανοξικών συνθηκών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή