Από τη Μόρια στην πλατεία Βικτωρίας

Από τη Μόρια στην πλατεία Βικτωρίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μόνιμο υπνωτήριο για αναγνωρισμένους πρόσφυγες έχει μετατραπεί πλέον η πλατεία Βικτωρίας. Κάθε νύχτα περίπου 70 – 100 άτομα, κυρίως οικογένειες με παιδιά, κοιμούνται στην πλατεία περιτριγυρισμένοι από μπόγους με τα υπάρχοντά τους. Πρόκειται κυρίως για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που φεύγουν από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, ύστερα από σχετική ειδοποίηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και από τα νησιά φτάνουν στην Αθήνα, όπου στη συνέχεια καταφεύγουν στη συγκεκριμένη πλατεία καθώς έχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν οι διασυνδέσεις για να αναζητήσουν βοήθεια.

Οι περίοικοι αναφέρουν ότι πλέον κάθε βράδυ πολλοί άνθρωποι κοιμούνται «όπου βρουν», με την αστυνομία να πραγματοποιεί περιπολίες χωρίς όμως να παρεμβαίνει. Οσον αφορά τη δομή-υπνωτήριο για πρόσφυγες που ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να δημιουργήσει σε έκταση δίπλα στην υπάρχουσα δομή του Ελαιώνα, η οποία θα βοηθούσε να περιοριστεί το πρόβλημα, όπως αναφέρουν στελέχη του δήμου, δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από τον Δεκέμβριο. «Απαιτείται μεγάλη διαδικασία προκειμένου να βρεθεί σχετική χρηματοδότηση», τόνιζαν, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο δήμος έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.

Ενδέχεται πάντως ο κορωνοϊός να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της πλατείας Βικτωρίας. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν χθες ότι το πρόγραμμα εξόδου από τις δομές φιλοξενίας των αναγνωρισμένων προσφύγων θα σταματήσει για το επόμενο χρονικό διάστημα. Εφόσον εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού στη Μόρια, αλλά και σε άλλες δομές φιλοξενίας, για λόγους προφύλαξης απαιτείται να περιοριστεί η κινητικότητα των προσφύγων. 

Συνολικά, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, από τις δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει 8.500 άτομα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες και άρα δεν έχουν πλέον δικαίωμα διαμονής. Περίπου οι μισοί από αυτούς έφυγαν από τα ΚΥΤ των νησιών και ταξίδεψαν στην Αθήνα αναζητώντας κάποια λύση ώστε να επιβιώσουν. 

Ο Δήμος Αθηναίων στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει πάρει από την πλατεία Βικτωρίας περίπου 550 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν για προσωρινή φιλοξενία σε σκηνές που στήθηκαν στον Ελαιώνα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δομή από απόψεως χωρητικότητας έχει φτάσει στα όριά της, με αποτέλεσμα εδώ και 15 ημέρες να έχουν σταματήσει οι μεταφορές προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας. Την ίδια στιγμή, στην κυρίως δομή του Ελαιώνα περίπου 500 άτομα έχουν λάβει ειδοποίηση ότι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες και άρα υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη δομή. «Είναι παράδοξο από τη μια να διώχνουμε από τη δομή ανθρώπους επειδή έχουν αναγνωριστεί και από την άλλη να πηγαίνουμε να μαζεύουμε πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας, αλλά αυτό συμβαίνει», επισημαίνει εργαζόμενος στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή