Ολονύκτια επιφυλακή στη Νοτιοανατολική Αττική

Ολονύκτια επιφυλακή στη Νοτιοανατολική Αττική

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χθες η πυρκαγιά στην περιοχή Φέριζα του Δήμου Σαρωνικού. Ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι και λόγω των δυνατών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις. Τις βραδινές ώρες, πάντως, στελέχη της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας καθώς και της Αυτοδιοίκησης μετέδιδαν βελτιωμένη εικόνα από το μέτωπο. Υπήρχαν διάσπαρτες μέσα στην περίμετρο της πυρκαγιάς μικρές εστίες, όχι όμως ενιαίο μέτωπο που να απειλεί οικισμούς. Επικρατούσε, ωστόσο, μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης και γι’ αυτό στο σημείο παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. 

Νωρίτερα, οι φλόγες είχαν περάσει κυριολεκτικά μέσα από τις αυλές σπιτιών που βρίσκονταν στην πορεία της πυρκαγιάς, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά από αυτά. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, εντονότερο ήταν το πρόβλημα στην περιοχή που βρίσκεται πάνω από το ΚΤΕΟ Αναβύσσου, δίχως πάντως να υπάρχει σαφής εικόνα για την έκταση της καταστροφής. Με εισήγηση της Πυροσβεστικής ή με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και της τοπικής δημοτικής αρχής εκκενώθηκαν διαδοχικά οι οικισμοί Φέριζα, Ολυμπος, Αγροτική Τράπεζα, Αρης Σαρωνίδας, Αγιος Παντελεήμονας και Αγιασμόθι. Από οικοτροφείο με επωνυμία «Αργώ», που βρίσκεται κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, απομακρύνθηκαν 27 παιδιά και μεταφέρθηκαν στην Παλαιά Φώκαια. Νωρίς το απόγευμα έγινε προληπτικά προσπάθεια εκκένωσης και της Αναβύσσου, όπως επίσης και ενός γηροκομείου που λειτουργεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ολονύκτια επιφυλακή στη Νοτιοανατολική Αττική-1
Η φωτιά ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι και λόγω των δυνατών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις, προκαλώντας ζημιές. Υπήρχαν διάσπαρτες μέσα στην περίμετρο της πυρκαγιάς μικρές εστίες, όχι όμως ενιαίο μέτωπο που να απειλεί οικισμούς. 

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε δύο φορές ο αριθμός εκτάκτου ανάγκης 112. Το πρώτο μήνυμα εστάλη στις 2.30 μ.μ. και καλούσε τους κατοίκους των οικισμών Αγιος Παντελεήμονας και Αρης Σαρωνίδας να εκκενώσουν προληπτικά τα σπίτια τους. Το δεύτερο στάλθηκε στις 4.45 μ.μ. και καλούσε τους κατοίκους της Αναβύσσου να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να κινηθούν προς Σαρωνίδα μέσω της λεωφόρου Σουνίου. 

Τις απογευματινές ώρες πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, την οποία συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα που διατηρεί στο Facebook, ο Δήμος Σαρωνικού καλούσε τους κατοίκους των οικισμών που είχαν εκκενωθεί να διανυκτερεύσουν σε δύο ξενοδοχεία κατά μήκος της λεωφόρου Σουνίου. Επιπλέον, η δημοτική αρχή κατέθεσε αίτημα στην Πολιτική Προστασία ο δήμος να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Ολονύκτια επιφυλακή στη Νοτιοανατολική Αττική-2

Στις 11.30 χθες το πρωί πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή της Νέας Μάκρης. Ξεκίνησε από ένα Ι.Χ. που τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ βρισκόταν σε κίνηση και επεκτάθηκε λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή σε δασική έκταση που βρίσκεται δεξιά και αριστερά της λεωφόρου που συνδέει τη Νέα Μάκρη με τον Διόνυσο. Πάντως, χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε τις μεσημβρινές ώρες υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα, η πυρκαγιά κατέκαψε 350 στρέμματα δάσους. Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονταν από νωρίς το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Για τις εξελίξεις από τα μέτωπα των πυρκαγιών ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και γι’ αυτό ήδη από χθες έχει διαταχθεί γενική επιφυλακή όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Νεκρός αστυνομικός σε τροχαίο

Τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν 33χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Αγίου Κοσμά. Το τραγικό περιστατικό συνέβη τη στιγμή που οι αστυνομικοί, έπειτα από επείγον σήμα για απεγκλωβισμούς κατοίκων, πήγαιναν εσπευσμένα στην περιοχή των Καλυβίων, όπου μαινόταν ανεξέλεγκτη δασική πυρκαγιά. Ενώ κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στο ρεύμα προς τα Καλύβια, ο οδηγός ενός Ι.Χ. πραγματοποίησε ελιγμό και συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα των αστυνομικών, ρίχνοντάς τους στο οδόστρωμα. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τους δύο επιβάτες της μοτοσικλέτας στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του ενός και τον σοβαρό τραυματισμό του δεύτερου, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή