Χωρίς περιορισμούς η εγγραφή μαθητών στα ολοήμερα

Χωρίς περιορισμούς η εγγραφή μαθητών στα ολοήμερα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοήμερο πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για όσους μαθητές το επιθυμούν, με δυνατότητα αποχώρησής τους στις 3 το μεσημέρι, θα οργανωθεί για το νέο σχολικό έτος που ξεκινά τη Δευτέρα. Βασική διαφορά κατά τη νέα σχολική χρονιά σε σχέση με τα ισχύοντα, είναι ότι οι γονείς θα μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο πρόγραμμα χωρίς να υπάρχουν οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια επιλογής των μαθητών, τα οποία ίσχυαν έως τώρα, δηλαδή ανεξαρτήτως περιορισμών στο εργασιακό καθεστώς των γονέων (π.χ. άνεργοι γονείς). «Εχουμε εξασφαλίσει πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκατ. ευρώ, και επεκτείνουμε το πρόγραμμα των ολοήμερων σχολείων για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές, χωρίς περιορισμούς.

Στόχος μας η παραμονή περισσότερων παιδιών στο σχολείο έως τις 4 μ.μ., ώστε αφενός να απασχοληθούν με μελέτη και δημιουργικές δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας, φυσικής αγωγής, πληροφορικής και ξένων γλωσσών, αφετέρου να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με πρόσωπα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Απευθύνουμε θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, να αξιοποιήσουν τη σημαντική αυτή δυνατότητα», δήλωσε στην «Κ», χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ουσιαστικά, καθώς οι γονείς θα παίρνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους από το σχολείο, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού σε ευπαθείς ομάδες όπως οι γιαγιάδες και παππούδες. 

Βεβαίως, με βάση την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Σοφία Ζαχαράκη, θα πρέπει να υπάρξει ένας ελάχιστος αριθμός μαθητών για να οργανωθεί ολοήμερο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, απαιτείται εγγραφή τουλάχιστον του 1/3 του μαθητικού πληθυσμού στο προαιρετικό πρόγραμμα για τα μονοθέσια σχολεία και εγγραφή τουλάχιστον οκτώ μαθητών για τα διθέσια και τριθέσια σχολεία, και για τα τετραθέσια και πενταθέσια σχολεία. Τουλάχιστον δέκα μαθητές πρέπει να εγγραφούν στα εξαθέσια και άνω δημοτικά σχολεία για να οργανωθεί το ολοήμερο πρόγραμμα. 

Το ολοήμερο θα ξεκινά μετά την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού προγράμματος στη 1.15 το μεσημέρι και θα ολοκληρώνεται στις 4 το απόγευμα. Βέβαια, οι μαθητές θα μπορούν να αποχωρούν μετά το τέλος της δεύτερης ώρας του ολοήμερου προγράμματος, στις 3 το μεσημέρι, εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων. 

Χθες, η κ. Κεραμέως περιόδευσε σε σχολεία της Βορείου Ελλάδος. Συνάντησε διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς, και άκουσε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Από την άλλη, πάντως, συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ενδεικτικά, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (πρόσκειται στο ΚΚΕ) έχει εξαγγείλει «απογευματινό συλλαλητήριο την Πέμπτη 17/9, στη Βουλή μαζί με το γονεϊκό κίνημα για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία».

Συντελεστές βαρύτητας από το 2021

Επιστρέφουν, εκκινώντας από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021, οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Οι συντελεστές είχαν καταργηθεί από τον τέως υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, με αποτέλεσμα στις φετινές βάσεις εισαγωγής να υπάρξουν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων στους βαθμούς που είναι πολλαπλάσιοι του 25. 

Η νυν υπουργός Νίκη Κεραμέως επανέφερε το προηγούμενο σύστημα. Ο βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα. Τα μαθήματα είναι τα ίδια με το 2019. Δηλαδή, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο σχολών: Αρχαία 1,3, Ιστορία 0,7, Μαθηματικά 1,3, Φυσική 0,7, Βιολογία 1,3, Χημεία 0,7, Μαθηματικά 1,3 και Οικονομία 0,7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή