Μόρια: «Κουράστηκε ο κόσμος τόσα χρόνια»

Μόρια: «Κουράστηκε ο κόσμος τόσα χρόνια»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κόπωση από την πενταετή επιβάρυνση του νησιού με τη διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου των μεταναστευτικών ροών που εισρέουν στη χώρα αντικατοπτρίζεται στην ανησυχία των κατοίκων της Λέσβου για τις τελευταίες εξελίξεις και την πυρκαγιά στη Μόρια, και στην αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Η τοπική κοινωνία αισθάνεται απομονωμένη, χωρίς συμμετοχή στη λήψη κεντρικών αποφάσεων που αφορούν τη δική της καθημερινότητα και αυτό φέρνει απογοήτευση και θυμό. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μετά τα γεγονότα στην Καράβα τον περασμένο Φεβρουάριο με τις συγκρούσεις ντόπιων και ΜΑΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης κάλεσε επανειλημμένως τους φορείς της Αυτοδιοίκησης σε διάλογο, χωρίς ανταπόκριση, πέρα από τη διαφωνία σε κάθε είδους δομή.

Σε έκτακτη σύσκεψη χθες 11 επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου (έμποροι, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, ξενοδόχοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, επιμελητήριο) αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα μεταφοράς της πλειονότητας των μεταναστών από τη Λέσβο: «Η απαράδεκτη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση, εγκυμονεί προβλήματα υγειονομικής αλλά και κοινωνικής φύσεως σε μια ιδιαιτέρα ευαίσθητη εθνικά περιοχή. Η αποφασιστική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι αναγκαία για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους της Λέσβου και να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή». Ζητούν επίσης συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.

«Κουράστηκε ο κόσμος τόσα χρόνια», λέει ο Ηλίας Πίκουλος, ταξιδιωτικός πράκτορας, ο οποίος μεταξύ άλλων μίσθωνε τα λεωφορεία του για τις μεταφορές προσφύγων που προορίζονται για την ηπειρωτική Ελλάδα, από το ΚΥΤ Μόριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης και συνεργάζεται με τον FRONTEX. Οι ντόπιοι αισθάνονται ότι έχουν απομονωθεί πολλαπλά, τόσο από την εθνική όσο κι από την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, εξηγεί. «Υπάρχει τεράστια κόπωση και το αίσθημα πως όλο αυτό θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Αυτό έχει προκαλέσει διχασμό, αναστάτωση, ο κόσμος δεν μπορεί άλλο. Δόθηκε η εντύπωση ότι “είμαστε ανοιχτοί και σας περιμένουμε”», προσθέτει.

«Ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η ευαισθησία των πολιτών και των κατοίκων του νησιού μας, έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κρίσης από το 2015», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς. Ταυτόχρονα, όμως, συμπληρώνει «η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση έχει στιγματίσει το νησί, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, όσον αφορά την οικονομική ζωή του τόπου και την επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων. Κάτοικοι και επιχειρήσεις παρακολουθούν χωρίς δυνατότητα αντίδρασης την απαξίωση των περιουσιών και επενδύσεών τους».

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. Ο περιφερειακός δρόμος από τον οποίο περνούν οχήματα με εμπορεύματα στην περιοχή του Καρά Τεπέ είναι κλειστός για τουλάχιστον δύο ημέρες από κλούβες της αστυνομίας, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει χιλιάδες αιτούντες άσυλο να φθάσουν στη Μυτιλήνη. Εξαιτίας αυτού όμως, τουλάχιστον τρία σούπερ μάρκετ, δύο βενζινάδικα, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, καφετέριες, εστιατόρια στην Παναγιούδα παραμένουν αναγκαστικά κλειστά, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση. Στις σκιές των καταστημάτων έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών. 

Από το βράδυ της Τρίτης 13.000 άστεγοι βρίσκονται στους δρόμους, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, νερό, και φροντίδα υγείας, ανάμεσά τους και νοσούντες από κορωνοϊό. Κουβέρτες από τη Μόρια, που πήραν μαζί τους εγκαταλείποντας τον καταυλισμό, έγιναν αυτοσχέδιες τέντες σε κολωνάκια στον μεγάλο δρόμο στον Καρά Τεπέ κάτω από τις οποίες μένουν πολυμελείς οικογένειες. Μετά τις 2 το μεσημέρι προκλήθηκε αναστάτωση με αφορμή τη διανομή φαγητού, ενώ μεγαλύτερη ένταση σημειώθηκε στη διανομή του νερού που είναι δυσεύρετο. Ισως το μόνο κατάστημα που μένει ανοιχτό, είναι το συνεργείο του κ. Ιντζέ. Απέξω έχουν κατασκηνώσει Αφρικανοί. «Τους λυπούμαστε, πήγαμε να τους δώσουμε λίγο νερό και φαγητό, αλλά δεν έφτανε με τίποτα έπεσαν όλοι πάνω μας, πώς να βοηθήσεις χιλιάδες κόσμου;», λένε οι υπάλληλοι του συνεργείου στην «Κ».

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, καλούσε στο μπλόκο της επιτροπής κατοίκων της Μόριας, όπου χθες το πρωί με δύο οχήματα του δήμου είχε κοπεί ο δρόμος προς τον καμένο καταυλισμό. Στόχος της διαμαρτυρίας, να μην περάσουν οχήματα του στρατού και στήσουν σκηνές και ξαναγίνει η «Μόρια… Μόρια». «Θέλουμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια του κ. Μηταράκη», λέει στην «Κ» η Μαριάνθη Μακρή, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή