Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, η καθαριότητα, το ολοήμερο

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, η καθαριότητα, το ολοήμερο

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα έχουμε 1.348.677 μαθητές και 146.382 εκπαιδευτικούς. Οι αριθμοί σκιαγραφούν αριθμητικά την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς έγιναν 4.500 διορισμοί μονίμων στην ειδική αγωγή, ενώ πρόκειται να γίνουν άλλοι 5.250 διορισμοί στη γενική αγωγή μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα, έγινε η πρώτη φάση 21.065 προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον, το υπουργείο προχώρησε και στην πρόσληψη 3.862 μελών ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Και το προσωπικό αναμένεται ότι θα αυξηθεί καθώς θα χρειαστούν εκπαιδευτικοί που θα κάνουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Συγκεκριμένα, για τα παιδιά που θα ζητήσουν προληπτικά να απουσιάσουν (για αυτό απαιτείται ιατρική γνωμάτευση) θα διοργανώνονται διαδικτυακές τάξεις. Τα μαθήματα θα γίνονται από εκπαιδευτικούς που και οι ίδιοι έχουν λόγο να απουσιάζουν προληπτικά από την τάξη. Οπως ανέφερε στην «Κ» η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Σίσσυ Γκίκα, μετά την επανέναρξη των σχολείων τον περασμένο Μάιο προληπτική απαλλαγή για λόγους υγείας ζήτησε περίπου το 4% των εκπαιδευτικών. Στην περίπτωση που δεν επαρκούν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, θα προσληφθούν αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις. Οι διαδικτυακές τάξεις θα διοργανώνονται για τους μαθητές ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης και θα έχουν 25 μαθητές το ανώτερο στην πρωτοβάθμια και 27 στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Ιδιοι είναι οι αριθμοί των μαθητών και για τις συμβατικές τάξεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αριθμοί που από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες θεωρούνται πολύ μεγάλοι για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, για αυτό και ζητούν τη μείωσή τους σε τμήματα των 15 μαθητών. Από το υπουργείο Παιδείας κάτι τέτοιο κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω έλλειψης σχολικών αιθουσών, ενώ εξίσου μεγάλες δυσχέρειες κρίνεται ότι θα προκαλούσε η εναλλάξ (πρωί – απόγευμα) λειτουργία των σχολείων. 

Στο πλαίσιο της νέας σχολικής τους καθημερινότητας, οι εκπαιδευτικοί κρίνουν δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο για διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. «Θα προκύψουν προβλήματα αναστάτωσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα –για παράδειγμα, υπάρχουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που μετακινούνται σε διάφορα σχολεία– και συγκέντρωσης των μαθητών. Και αυτό διότι την ώρα μαθήματος κάποιων τμημάτων, κάποια άλλα θα προαυλίζονται, ενώ παράλληλα θα γίνεται και μάθημα γυμναστικής», λέει η Γαρυφαλλιά Καρλαύτη, δασκάλα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας. «Αυτό που κρίνουμε ως μη εφαρμόσιμο είναι τα διαφορετικά διαλείμματα, καθώς οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σε διαφορετικές τάξεις, κάποιοι δε σε διαφορετικά σχολεία, πράγμα το οποίο εμποδίζει τη δυνατότητα κινητικότητάς τους σε διαφορετικές τάξεις ή σε διαφορετικά σχολεία με διαφορετικό χρόνο διαλείμματος», προσθέτει ο Αγαθοκλής Αζέλης, φιλόλογος και διευθυντής στο 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, συμπληρώνοντας μία παρατήρηση που γίνεται από πολλούς εκπαιδευτικούς: «Είναι αναγκαία εναλλακτική λύση η εξ αποστάσεως διδασκαλία, υποχρεωτική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, μετά την κατάλληλη εκπαίδευσή τους. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία πρέπει να γίνεται, για πολλούς λόγους, από τον χώρο του σχολείου και όχι από το σπίτι των εκπαιδευτικών. Δεν είναι η ιδανική παιδαγωγική επιλογή, όμως είναι λύση ανάγκης».

Αίτημα γονιών και εκπαιδευτικών είναι η ενίσχυση του καθαρισμού των σχολείων και η έναρξή του από νωρίς το πρωί. Συγκεκριμένα, από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών έχει προβλεφθεί η ύπαρξη στα σχολεία 9.500 εργαζομένων, μονίμων και συμβασιούχων. «Να υπάρχουν καθαρίστριες περισσότερες ώρες, πόσο μάλλον που πολλά δημοτικά θα οργανώσουν και  ολοήμερο πρόγραμμα, μέχρι τις 4 το απόγευμα» λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Κουτσομπόλης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Ηδη από πολλά σχολεία και Ενώσεις Γονέων ανά δήμο έχουν υποβληθεί αιτήματα για αύξηση του αριθμού των καθαριστριών. 

Σημαντική βοήθεια για τους γονείς των μικρότερων παιδιών θα αποτελέσει και το ολοήμερο πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για όσους μαθητές το επιθυμούν. Βασική διαφορά κατά τη νέα σχολική χρονιά σε σχέση με τα ισχύοντα, είναι ότι οι γονείς θα μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο πρόγραμμα χωρίς να υπάρχουν οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια επιλογής των μαθητών, τα οποία ίσχυαν έως τώρα, δηλαδή ανεξαρτήτως περιορισμών στο εργασιακό καθεστώς των γονιών (π.χ. άνεργοι γονείς). Για το πρόγραμμα, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια άνω των 100 εκατ. ευρώ. 

Οι μαθητές μετά την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού προγράμματος στη 1.15 το μεσημέρι, θα μπορούν να αποχωρούν είτε στις 3 μ.μ. είτε στις 4 μ.μ. Αυτές τις ώρες θα απασχολούνται με μελέτη και δημιουργικές δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας, γυμναστικής, πληροφορικής και ξένων γλωσσών. Το υπουργείο απευθύνει παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο με στόχο, όπως είπε στην «Κ» η κ. Κεραμέως, «να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με πρόσωπα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και κυρίως τις γιαγιάδες και τους παππούδες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή