Επισπεύδονται οι δράσεις της Ε.Ε.

Επισπεύδονται οι δράσεις της Ε.Ε.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητικότητα για το προσφυγικό στην Ε.Ε. αλλά και στα κράτη-μέλη προκάλεσε η καταστροφή της Μόριας. Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση μεταφοράς ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ΚΥΤ σχεδιάζεται να συνεχιστεί. 

Την πρόθεση της Επιτροπής να παρουσιάσει την πρότασή της για το νέο πανευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο στις 23 Σεπτεμβρίου –μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά αποφασιστεί– αποκάλυψε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ανακοίνωση αυτή από την πλευρά της προέδρου πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας της Ε.Ε. με τον πρόεδρο της Κίνας, όταν η κ. Φον ντερ Λάιεν απάντησε σε ερώτηση σε σχέση με την καταστροφή της Μόριας. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα στα εξωτερικά σύνορα Ε.Ε. που έχει επωμιστεί μεγάλο μερίδιο ευθύνης και έχει κερδίσει το δικαίωμα στη στήριξή μας». Η Γερμανία, τόνισε, θα βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης που δημιουργήθηκε με την πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής, «ως μέρος μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας», και δεσμεύτηκε ότι η συνεισφορά της Γερμανίας θα είναι ουσιαστική.

Στο μεταξύ, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ ανακοίνωσαν ότι «την επόμενη εβδομάδα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να στείλει στην Ελλάδα 400 πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα για τους πληγέντες», στα οποία μπορούν να στεγαστούν έως 2.000 άτομα. 

Μετά την επιχείρηση απομάκρυνσης των 406 ασυνόδευτων παιδιών που βρέθηκαν στον δρόμο μετά την καταστροφή του ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) στη Μόρια, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν χθες ότι έως το τέλος του μήνα θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα ασυνόδευτα παιδιά από τα ΚΥΤ των νησιών και του Εβρου. «Ολα τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στα ΚΥΤ, συνολικά 331, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα», τόνιζαν στελέχη του υπουργείου. 

Τα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Φυλάκιο του Εβρου 96 παιδιά, στη ΒΙΑΛ στη Χίο 86 παιδιά, στη Σάμο 110, στη Λέρο 21 και στην Κω 18. Στα τέλη Ιανουαρίου –και πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία–, στα 5 ΚΥΤ των νησιών και στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Εβρο παρέμεναν 1.877 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων τα 1.200 στο ΚΥΤ Μόριας. 

Η υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής μετεγκαταστάσης σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο και η αύξηση των θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα επέτρεψαν τη μεταφορά των 800 και πλέον ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τους προηγούμενους μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή