Χιλιάδες παραμένουν στους δρόμους της Λέσβου

Χιλιάδες παραμένουν στους δρόμους της Λέσβου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Λέσβο η πιθανότητα η προσωρινή δομή αιτούντων άσυλο που έχει στηθεί στον Καρά Τεπέ να μετατραπεί σε μόνιμη. Τις σχετικές φήμες πυροδότησε το γεγονός ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δεσμεύσει 2,9 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή ενοικίου από τις αρχές του 2021 έως το 2025 για τις εκτάσεις όπου έχει εγκατασταθεί η προσωρινή δομή που δημιουργήθηκε με σκηνές, προκειμένου να στεγαστούν άμεσα οι χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν χωρίς κατάλυμα μετά την πυρκαγιά της Μόριας. Η συγκεκριμένη απόφαση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων για τις προθέσεις του υπουργείου σε σχέση με την προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ. 

Εως χθες το απόγευμα, πάντως, στην προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ όπου μπορούν πλέον να φιλοξενηθούν έως και 8.000 άτομα, είχαν προσέλθει περίπου 1.200 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι, χιλιάδες, βρίσκονταν «απλωμένοι» στο νησί. Από τους αιτούντες άσυλο που έχουν εξεταστεί, εντοπίστηκαν 35 θετικά στην COVID-19 δείγματα, ωστόσο, κανένας δεν γνωρίζει αν υπάρχουν κρούσματα στον πληθυσμό που παραμένει σε διάφορα σημεία, από τις παρυφές της πόλης έως το μέρος όπου έχει δημιουργηθεί η προσωρινή δομή. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια όλοι οι αιτούντες άσυλο να εγκατασταθούν στη νέα προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ, ωστόσο σύντομα θα παρέμβει και η αστυνομία δεδομένου ότι δεν μπορούν χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν στον δρόμο. Ανέφερε ότι τα αιτήματα ασύλου όσων προσέρχονται στον Καρά Τεπέ θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα ενώ, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, έως τον Απρίλιο θα έχουν εξεταστεί όλες οι εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου στη Λέσβο.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χθες, σε δηλώσεις του στον Guardian τόνισε ότι έως το Πάσχα  θα έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο όλοι οι αιτούντες άσυλο που αυτή τη στιγμή παραμένουν στο νησί. «Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που είναι εδώ αυτή τη στιγμή, προβλέπω ότι 6.000 θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα έως τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι ώς το Πάσχα… Το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο είναι Αφγανοί που θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα και ταξιδιωτικά έγγραφα», επεσήμανε. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαιρέτισε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να υποδεχθεί 1.500 άτομα από τη Μόρια και κάλεσε όσους βρίσκονται στον δρόμο να προσέλθουν στον προσωρινό καταυλισμό. «Είναι αδιαπραγμάτευτο. Θα φύγουν από το νησί, αλλά πρέπει να πάνε μέσω αυτής της νέας δομής και να πάρουν πρώτα τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα», είπε.

Χθες, τέλος, σε κοινή ανακοίνωση Ελλάδας-Βελγίου για το μεταναστευτικό, μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου  Γιώργου Κουμουτσάκου με την ομόλογό του κ. Maggie De Block τονίστηκε ότι μια σφαιρική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση. Ενα πρώτο βήμα θα ήταν η σαφής καταγραφή της προσπάθειας που καταβάλλει κάθε κράτος-μέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή