Μέτρα οχύρωσης απέναντι στον «Ιανό»

Μέτρα οχύρωσης απέναντι στον «Ιανό»

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Δυτική Ελλάδα, με ήπια ακόμη χαρακτηριστικά, έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της η κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται το επόμενο 48ωρο να πλήξει μεγάλο τμήμα της χώρας. 

Από το απόγευμα της Πέμπτης ισχυροί άνεμοι πνέουν στο Ιόνιο, ενώ η βασική εκδήλωση των φαινομένων αναμένεται αύριο, Παρασκευή και πιθανότατα θα επηρεάσει και την Αττική, όπου οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό. 

Σήμερα οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, με τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου, αλλά και με εθελοντικές ομάδες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Τέλος, όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Σε εγρήγορση οι κάτοικοι στο Ιόνιο 

Οι κάτοικοι των τριών νησιών του Ιονίου, βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το «χτύπημα» του κυκλώνα.

Γι’ αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Οι πολύ δυνατές ριπές ανέμου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αύριο Παρασκευή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν τα νησιά.

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, να διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Χωρίς συγκοινωνία

Δεμένα βρίσκονται τα πλοία στα λιμάνια των νησιών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότια Ιόνιο. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να μένουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα ελέω “Ιανού”.

Κύματα ύψους επτά μέτρων στη Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr., κύματα ύψους έως και επτά μέτρων αναμένονται στα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δυτικής Ελλάδας αύριο Παρασκευή. 

Το Αστεροσκοπείο δημοσίευσε και σχετικό προγνωστικό χάρτη κυματισμού.

Μέτρα οχύρωσης απέναντι στον «Ιανό»-1
Meteo.gr

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Ιανός» αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Κατά τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κατά τη μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας περιοχές σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Τονίζεται ότι σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου. Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Ιανός»

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές όπου αναμένεται να περάσει ο «Ιανός» θα πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και εάν στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πλημμύρες, να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων».

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Σε απογευματινές του δηλώσεις, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή, και ενημέρωσε πως απαγορεύεται, από σήμερα 9 το βράδυ, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

Μήνυμα από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ιόνιο

Εξάλλου, ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης εστάλη από το 112 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Μέσω του μηνύματος, οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν, αλλά και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από ανέμους.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή λόγω της έντασης και της διάρκειας των φαινομένων και να δώσουν έμφαση στις εξής τρεις σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις:

  1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Κλειστά σχολεία αύριο λόγω της κακοκαιρίας

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή επίσης τα σχολεία της Ζακύνθου, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Την απόφαση, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης:

Εκτακτα μέτρα προ της επέλασης του «Ιανού»: Πώς θα εξελιχθεί (βίντεο)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή