Ποινικές διώξεις και αυτόφωρο για αρνητές μάσκας

Ποινικές διώξεις και αυτόφωρο για αρνητές μάσκας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διώξεις και αυτόφωρο για τους αρνητές της μάσκας, που αντιστρατεύονται τα μέτρα της πολιτείας για την πανδημία, παραγγέλλει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς όλης της χώρας, με στόχο την αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Οι προφανείς λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας και της προστασίας της ζωής των πολιτών, κατά τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, επιβάλλουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό και οδηγούν στη λήψη και ποινικών μέτρων, καθώς, όπως αναφέρεται εύστοχα στην εισαγγελική εγκύκλιο, το μέγεθος του προβλήματος έχει δημιουργήσει «δίκαιο της ανάγκης».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή μεμονωμένα, αλλά υπαρκτά περιστατικά πολιτών που τάσσονται κατά της χρήσης της μάσκας, διακηρύσσοντας τις απόψεις τους μέσω των κοινωνικών δικτύων ή και με άλλους τρόπους, παρενέβη επισείοντας τις ποινικές κυρώσεις, προς χάριν της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Προς τούτο, η εγκύκλιος – παραγγελία του είναι να εφαρμόζεται το αυτόφωρο, δηλαδή να συλλαμβάνονται οι παρανομούντες και να διώκονται ποινικά για αδικήματα που επισύρουν ποινές σοβαρές, μεταξύ των οποίων εκείνα που περιγράφονται στα ανάλογα άρθρα του ποινικού κώδικα.

«Η προστασία της δημόσιας τάξεως», αναφέρει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας», ενώ αιτιολογεί τη λήψη των παραπάνω μέτρων επικαλούμενος τις συνέπειες της πανδημίας και τους κινδύνους για τη ζωή των πολιτών. «Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας, αποτελούν τον σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας», επισημαίνει σχετικά.

Η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται σε σειρά ανάλογων, προγενέστερων για την τήρηση των μέτρων, στην παρούσα φάση όμως κρίθηκε αναγκαία η έκδοση νέας, καθώς το πρόβλημα της διασποράς του κορωνοϊού μεγαλώνει και οι αρνητές της μάσκας δημιουργούν σύγχυση στο κοινό. Αλλωστε, στη σύγχυση που προκαλείται από τη διατύπωση αυτών των απόψεων αναφέρεται και ο ίδιος ο εισαγγελέας, απευθυνόμενος στους εισαγγελείς για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

Η εγκύκλιος εστάλη από χθες και ήδη από σήμερα παράγει αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή