Ανησυχία για τη συρροή στη Λακωνία

Ανησυχία για τη συρροή στη Λακωνία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία άκρως επικίνδυνη συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού στη Λακωνία, μεταξύ αλλοδαπών εργατών γης, ένα κρουαζιερόπλοιο όπου μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και η συνεχιζόμενη επιδημία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία δεν δείχνει ακόμα σημάδια υποχώρησης, έχουν θέσει σε νέο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές της χώρας. 

Χθες ανακοινώθηκαν 269 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα (συνολικός αριθμός κρουσμάτων 17.707), και τέσσερις νέοι θάνατοι (383 σύνολο) λόγω COVID-19. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 73. 

Την έντονη ανησυχία των Αρχών προκαλεί η πληθώρα κρουσμάτων (37 έως τη Δευτέρα το πρωί και αναμένονται τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εργαστηριακών ελέγχων) που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον Δήμο Ευρώτα και τη δημοτική ενότητα Μολάων στη Λακωνία, μεταξύ αλλοδαπών εργατών γης. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στο πλαίσιο προγράμματος ελέγχου του πληθυσμού για την ελονοσία που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι μένουν 1.500 αλλοδαποί εργάτες γης.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι το γεγονός ότι μετέβησαν στη Λακωνία, χθες, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασ. Παπαγεωργίου κι ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, για να συντονίσουν τις ενέργειες για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. 

Από τα νέα κρούσματα, τα 197 (76% των εγχώριων κρουσμάτων) εντοπίστηκαν στην Αττική η οποία συνεχίζει να είναι το επίκεντρο της πανδημίας για τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια του ΕΟΔΥ παραμένουν σε κεντρικά σημεία του Δήμου Αθηναίων, διενεργώντας rapid τεστ στον πληθυσμό για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι στην πλατεία Κυψέλης, από την Παρασκευή έως και την Κυριακή διενεργήθηκαν 1.600 τεστ εκ των οποίων τα 28 βρέθηκαν θετικά (17 αφορούσαν σε Ελληνες και 11 σε αλλοδαπούς). Χθες διενεργήθηκαν 550 επιπλέον τεστ, από τα οποία προέκυψαν 11 θετικά άτομα στον κορωνοϊό, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη. 

Χθες, σε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, αποφασίστηκε νέα δέσμη ενεργειών για την καλύτερη παρακολούθηση της επιδημίας στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ των ενεργειών είναι η μετατροπή οκτώ λεσχών φιλίας της πόλης σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Επιπλέον αποφασίστηκε η διάθεση περισσότερων rapid τεστ για την αύξηση των ελέγχων στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και το Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων. Οι ομάδες του δήμου που δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), θα πλαισιωθούν και ενισχυθούν από νοσηλευτές, για τη λήψη δειγμάτων, ενώ θα δημιουργηθούν και δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή