Ρίχνει «αυλαία» μετά από 5,5 έτη η δίκη των ντοκουμέντων

Ρίχνει «αυλαία» μετά από 5,5 έτη η δίκη των ντοκουμέντων

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η δίκη των ντοκουμέντων. Πλάνα από κάμερες ασφαλείας που αποτύπωσαν την οργανωμένη μηχανοκίνητη πορεία χρυσαυγιτών τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, sms κινητοποίησης μελών και αλληλουχία τηλεφωνικών κλήσεων, συγγράμματα, φωτογραφίες και βίντεο εξύμνησης του ναζισμού, όλα τέθηκαν υπόψη της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, η οποία θα ανακοινώσει σήμερα την ετυμηγορία της για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο θα κρίνει εάν από το διαθέσιμο υλικό και τις δεκάδες καταθέσεις θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων στοιχειοθετείται ότι η Χρυσή Αυγή δρούσε ως εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Παράλληλα συνεκδικάζονται τρεις υποθέσεις: η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών τον Ιούνιο του 2012 και κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Πριν από επτά χρόνια, η δολοφονία του Φύσσα αποτέλεσε τη βασική αφορμή για να ξεδιπλωθεί η παράνομη δράση μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη πρωτοκλασάτα στελέχη της, πρώην βουλευτές της και ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος.

Μέσα στο δικαστήριο προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, και βίντεο του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture. Ως τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Φύσσα ανέλυσαν όλο το οπτικοακουστικό υλικό από τη βραδιά της δολοφονίας. Στις 23.58 της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 τέσσερις κάμερες στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, στα νούμερα 28, 40, 42 και 46 κατέγραψαν τις κινήσεις μιας χρυσαυγίτικης πομπής. Οκτώ μοτοσικλέτες ακολουθούμενες από δύο αυτοκίνητα κινούνται με ταχύτητα, με κατεύθυνση που παραπέμπει ότι έρχονται από τη Νίκαια. Το πρώτο από τα δύο αυτοκίνητα ταιριάζει οπτικά με εκείνο του Γιώργου Ρουπακιά, ένα ασημί Nissan Almera. Μετά τα μεσάνυχτα άλλη κάμερα καταγράφει τη φιγούρα του. Εχει κατέβει από το αυτοκίνητο και κοιτάζει προς το σημείο που λίγα λεπτά αργότερα θα γινόταν σκηνή εγκλήματος. Μπαίνει πάλι στο όχημά του, κάνει οπισθογωνία, οδηγεί κόντρα στο ρεύμα κυκλοφορίας και σταματά εκεί όπου βρίσκεται ο Παύλος Φύσσας. Κατεβαίνει οπλισμένος με μαχαίρι. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, του επιφέρει δύο χτυπήματα, στον αριστερό πνεύμονα και στην καρδιά. Την ίδια νύχτα είχε προηγηθεί το κάλεσμα χρυσαυγιτών στα γραφεία της Νίκαιας, από τον επικεφαλής της τοπικής και κατηγορούμενο στη δίκη, Γιώργο Πατέλη. Στο sms που έστειλε έγραφε: «Ολοι τώρα στην τοπική. Οσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς».

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής επιχείρησε όλα αυτά τα χρόνια να υποβαθμίσει τον ρόλο του Ρουπακιά στις τάξεις της. Τον αποκάλεσαν «περαστικό». Ωστόσο, σε ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και έγιναν γνωστά κατά την εκδίκαση της υπόθεσης υπάρχουν βίντεό του με ομιλίες, καθώς και συμμετοχή του σε ορκωμοσία μελών και σε διανομή τροφίμων. Σε ιδεολογική κατήχηση στην κατασκήνωση της Νέδας, στην οποία συμμετείχε λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία, λέει νεαρό μέλος της οργάνωσης: «Αδέρφια, τα εθνικιστικά ιδεώδη του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχουν σβήσει. Μια φωτιά σιγοκαίει μέσα μας και από στιγμή σε στιγμή θα απελευθερωθεί και θα ανατρέψει την ψεύτικη εποχή».

Μάρτυρες

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στάθηκαν σε όλα αυτά και πολλά ακόμη ντοκουμέντα κατά την πολυετή δικαστική διαδικασία. Υποστήριξαν όμως και πόσο σημαντικά ήταν τα όσα ανέφεραν στο δικαστήριο ορισμένοι εκ των μαρτύρων. Συνολικά οι μάρτυρες κατηγορίας έφτασαν τους 130. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκπρόσωπος των Αιγύπτιων αλιεργατών, στάθηκε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του στις φοιτήτριες Δήμητρα Ζώρζου και Παρασκευή Καραγιαννίδου, οι οποίες κατέθεσαν για τη δολοφονία Φύσσα. «Δύο νέες κοπέλες που βρέθηκαν τυχαία σ’ ένα παγκάκι να λένε τα δικά τους και κατέληξαν να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες της σημαντικότερης πολιτικής δολοφονίας της γενιάς μας, τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών. Και δεν φοβήθηκαν να δώσουν το όνομά τους», είπε.

Υπήρξαν και άλλοι που δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν, όπως οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες που αρχικά μετακόμισαν από το σπίτι τους μετά την επίθεση χρυσαυγιτών τον Ιούνιο του 2012, ενώ είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο να φύγουν και από τη χώρα. Εκείνη τη νύχτα ο Αμπουζίντ Εμπάρακ χτυπήθηκε στον ύπνο του. Οι δράστες τον άφησαν λιπόθυμο στα αίματα. Τέσσερα χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2016, το θύμα της επίθεσης κατέθεσε στη δίκη. Μίλησε για τις λάμες που χρειάστηκε να βάλει στη γνάθο, το πώς σιτιζόταν με καλαμάκι, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην καθημερινότητά του μετά τον ξυλοδαρμό. Παρέμεινε στην Ελλάδα, όπως είπε στο δικαστήριο, γιατί θέλει να δικαιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή