Τη Δευτέρα η απόφαση για τις ποινές στην Χρυσή Αυγή

Τη Δευτέρα η απόφαση για τις ποινές στην Χρυσή Αυγή

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον σκληρό πυρήνα της απόφασης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής αναμένεται να εισέλθει το δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα μετά τη δικαστική κρίση για την αναγνώριση ελαφρυντικών, αν αναγνωριστούν και σε ποιους.

Το δικαστήριο χθες δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση περί των ελαφρυντικών, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, πολιτικών στελεχών της Χ.Α., έδωσαν για δεύτερη ημέρα μάχη προκειμένου να εξασφαλιστούν ελαφρυντικά, ώστε να μειωθούν οι ποινές και να πέσουν οι κατηγορούμενοι στα μαλακά.

Ολα τα πολιτικά στελέχη ζήτησαν αναγνώριση ελαφρυντικών ακόμα και ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος μέσω της υπεράσπισής του ζήτησε την αναγνώριση τριών ελαφρυντικών, για σύννομο βίο, για μεταμέλεια μετά τη δίωξη και για το γεγονός ότι η δίκη άργησε πάρα πολύ. Αίσθηση προκλήθηκε στο δικαστήριο από την τοποθέτηση της υπεράσπισής του, καθώς ο συνήγορός του προέβη σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους πολίτες που βρέθηκαν έξω από το Εφετείο την πρώτη ημέρα της δίκης λέγοντας πως επρόκειτο για «ξυπόλυτους»,  ενώ επιτέθηκε και στους πολιτικούς που βρέθηκαν στο δικαστήριο.

Πέραν, όμως, από τη μάχη που έδωσαν επί διήμερο οι δικηγόροι για τα ελαφρυντικά, μετά και την ευνοϊκή για τους περισσότερους κατηγορουμένους πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση της εισαγγελέως μέσα στο δικαστήριο. Η Αδαμαντία Οικονόμου, άγνωστο για ποιο λόγο, τοποθετήθηκε λέγοντας πως «παραμένει πιστή στην πρότασή της για απαλλαγή των κατηγορουμένων για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», προκαλώντας αντιφατικά σχόλια, ενώ διευκρίνισε πως η θέση της ως εισαγγελέως της επιβάλει να κινηθεί στο πλαίσιο της απόφασης που θα λάβει το δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων χθες το απόγευμα διέκοψε και η δίκη θα επαναληφθεί τη Δευτέρα το πρωί, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η κρίσιμη απόφαση των δικαστών για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών στους κατηγορουμένους.

Μετά ταύτα, το δικαστήριο με εκκαθαρισμένο το τοπίο, αφού έχει ήδη κριθεί η ενοχή των κατηγορουμένων, θα εισέλθει στο πιο «καυτό» σημείο της απόφασης, που αφορά τις ποινές που τελικά θα επιβληθούν. Θα προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές, θα ακολουθήσουν αγορεύσεις των δικηγόρων και δεν αποκλείεται έως αργά το βράδυ της Δευτέρας το δικαστήριο να αποφασίσει σε ποιες ποινές θα καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι. Αγνωστο όμως παραμένει αν τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η απόφαση, καθώς στη συνέχεια θα κριθεί το πλέον σημαντικό. Ποιοι από αυτούς που θα έχουν βαριές ποινές θα πάνε φυλακή και ποιοι θα εξασφαλίσουν αναστολή. Η ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης για την εγκληματική δράση της Χ.Α. με τη μείζονα πολιτική και ποινική σημασία μπορεί τελικώς να εκδοθεί την προσεχή Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, επίσημους και οριστικούς τίτλους τέλους στον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου του συζύγου της και αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, έβαλε ο πρόεδρος της Βουλής, εκδίδοντας απόφαση ανάκλησης. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν νέου ελέγχου νομιμότητας των δικαιολογητικών, από τον οποίο διαπιστώθηκε πως είχε υποβάλει ψευδή υπεύθυνη δήλωση περί μη κακουργηματικής υποδικίας, η οποία συνιστά κώλυμα διορισμού. Ο φάκελος κοινοποιήθηκε και στην αρμόδια Εισαγγελία για να εξετάσει την ποινική διάσταση της πράξης της. Από «κόσκινο» θα περάσουν οι υπάλληλοι που διενήργησαν τον αρχικό έλεγχο, ενώ επίθεση στη Ν.Δ. και τον Κ. Τασούλα ότι έκαναν «τα στραβά μάτια», εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή