Εως και 60.000 πρόσφυγες στο πρόγραμμα Helios

Εως και 60.000 πρόσφυγες στο πρόγραμμα Helios

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 82.000 έχουν φτάσει οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα, ενώ 18.947 έχουν καταθέσει αίτημα στο πρόγραμμα Helios, το μοναδικό που αφορά την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και αγορά, το οποίο άρχισε να λειτουργεί μόλις πριν από ένα χρόνο. 

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα –στοιχεία του οποίου παρουσιάστηκαν χθες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έχει αναλάβει την υλοποίησή του σε συνεργασία με άλλους εταίρους– μπορούν να ενταχθούν σταδιακά έως και 60.000 άτομα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης τόνισε ότι το Helios έχει στόχο «να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου πλατείας Βικτωρίας σαν αυτά που βιώσαμε πρόσφατα», προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα θα στεγάζονται για δύο μήνες σε ξενοδοχεία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα. «Ακολουθούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική προς όφελος των Ελλήνων», σημείωσε ο υπουργός. 

Στο Helios προβλέπεται η επιδότηση ενοικίου στέγασης έως και 12 μήνες – ωστόσο το συμβόλαιο συντάσσεται στο όνομα του διαμένοντος και, σύμφωνα με τα δεδομένα, τους τελευταίους μήνες, από τον Ιούνιο και μετά, συντάσσονται περίπου 450 συμβόλαια μηνιαίως. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση είναι η παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ραντεβού επαγγελματικού προσανατολισμού προκειμένου οι ωφελούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. 

Από τα άτομα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, το 20% έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά παράλληλα το 10% δεν έχει καμία εκπαίδευση, πιθανόν δεν έχει πάει σχολείο και το 26% έχει τελειώσει το δημοτικό. Το 49% όσων υπέβαλαν αίτηση είναι 16-29 ετών και το 42% 30-44 ετών, ενώ μόνο το 9% είναι άνω των 45 ετών. 

Το 29,75% προέρχεται από τη Συρία, το 28,03% από το Αφγανιστάν και το 19,64% από το Ιράκ. 

Η επικεφαλής του τμήματος Legal Pathways and Integration της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λάουρα Κοράντο, μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα προγράμματα ένταξης, τα οποία, όπως σημείωσε, είναι μακράς διαρκείας. «Είναι σημαντικό να παρέχουμε διαβεβαιώσεις ότι οι άνθρωποι που νομίμως διαμένουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην ευημερία των κοινωνιών μας, όπως εξίσου σημαντική είναι και η εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής», τόνισε. 

Πρότυπο καλής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης αποκάλεσε το Helios o επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζανλούκα Ρόκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή