Αυτοπροσώπως στο δικαστήριο για την αναστολή

Αυτοπροσώπως στο δικαστήριο για την αναστολή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο για το ποιοι από τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χ.Α., ηγετική πολιτική ομάδα και άλλοι που έχουν βαριές ποινές για εμπλοκή στις εγκληματικές της δράσεις της, θα πάνε στη φυλακή και ποιοι θα εξασφαλίσουν την πολυπόθητη αναστολή στην έκτιση της ποινής τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εξίσου σημαντική με εκείνη που έλαβαν οι δικαστές για την ενοχή των κατηγορουμένων και τις ποινές που τους επιβλήθηκαν, καθώς το ποιοι θα πάνε φυλακή θα ολοκληρώσει την αυστηρή ώς τώρα δικαστική κρίση, σφραγίζοντας και το τέλος μιας ιστορικής, από πολιτικής και θεσμικής πλευράς, απόφασης. Στο παραπέντε της έκδοσης της απόφασης για τον εγκλεισμό στη φυλακή ή μη των καταδικασθέντων που έχουν βαριές ποινές, πολλά από τα επώνυμα πολιτικά στελέχη της Χ.Α. που δεν είχαν πατήσει στο δικαστήριο για χρόνια, εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως ενώπιον των δικαστών, για να ζητήσουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, προκαλώντας αίσθηση και τη δημόσια αποδοκιμασία της προέδρου της δίκης, για την ασέβεια που επέδειξαν προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης και προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, καθώς δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.

Πάντως, κατά τη χθεσινή διαδικασία, μεταξύ των πολιτικών στελεχών που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, ήταν και ο Ηλίας Κασιδιάρης, που ζήτησε αναστολή «για να εμφανιστεί στο εφετείο», δηλώνοντας πως ένας νέος εγκλεισμός του στη φυλακή –είχε μείνει στη φυλακή ως υπόδικος– «θα καταστρέψει την επαγγελματική του καριέρα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εισαγγελική πρόταση, που υποστήριξε την απαλλαγή όλων των πολιτικών στελεχών της Χ.Α. από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έψεξε το δικαστήριο, ισχυριζόμενος ότι δέχθηκε πίεση για την απόφασή του, «ήταν έξω», είπε «20.000», ενώ υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπέρ της χορήγησης αναστολής τάχθηκαν και άλλοι πρώην βουλευτές της Χ.Α., μεταξύ των οποίων και οι συνήγοροι της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, που δεν ήρθε η ίδια στο δικαστήριο, αλλά υπέβαλε το αίτημά της μέσω των συνηγόρων της.

Αναστολή στην έκτιση της ποινής του ζήτησε αυτοπροσώπως και ο Γιώργος Γερμενής, που ανήκει στην ηγετική ομάδα της Χ.Α. και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, όπως και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, διά του συνηγόρου του, και άλλα πρωτοκλασσάτα στελέχη της Χ.Α., για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τον πολιτικό σχεδιασμό των εγκληματικών της δράσεων. Ορισμένοι επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους, είτε οικογενειακούς, είτε πρότειναν «βραχιολάκι» και κατ’ οίκον περιορισμό.

Ανάλογα αιτήματα υπέβαλαν επίσης και οι βουλευτές που εξασφάλισαν ελαφρυντικά και έχουν ποινές 5 χρόνων, όπως οι Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Νικόλαος Μίχος και Μιχάλης Αρβανίτης, καθώς και εκείνοι που δεν έχουν ελαφρυντικό και έχουν ποινές 7 ή 6 χρόνων.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτημάτων των καταδικασθέντων για αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, που πρότεινε βαριές ποινές για τους κατηγορουμένους, και η πρότασή της υιοθετήθηκε από το δικαστήριο, θα προτείνει τη Δευτέρα ποιοι πρέπει να πάνε μέσα και ποιοι όχι. Την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή