Νέες αντιδράσεις για τον «Μεγάλο Περίπατο»

Νέες αντιδράσεις για τον «Μεγάλο Περίπατο»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο αντιδράσεων παραμένει το θέμα των ρυθμίσεων του «Μεγάλου Περιπάτου», με τη δημοτική αρχή να δέχεται σε αυτή τη φάση πυρά από την πλευρά των αντίπαλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Διαβούλευση μόνο κατ’ όνομα πραγματοποιεί η δημοτική αρχή της Αθήνας, όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο και τις παρεμβάσεις που το συνοδεύουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ», Παύλο Γερουλάνο. Επί της ουσίας, η παράταξη κάνει λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς καμιά διεργασία και για τις οποίες απλώς ζητείται η επικύρωση από τα αρμόδια όργανα. «Οχι μόνο δεν ανοίγει τη δημόσια διαβούλευση στους Αθηναίους αλλά σήμερα οδηγεί διαδικασίες-εξπρές για να περάσει άλλη μία φορά όπως όπως αποφάσεις από τα κοινοτικά συμβούλια», αναφέρει χαρακτηριστικά για τον τρόπο που εξελίσσονται οι διαδικασίες. 

Την προηγούμενη Παρασκευή ενημερώθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων της 1ης 2ης και 3ης Κοινότητας ότι θα έπρεπε χθες να συνεδριάσουν εκτάκτως προκειμένου να επικυρώσουν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν τον προηγούμενο Μάιο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Τότε ο δήμαρχος της Αθήνας, όπως τονίζουν στελέχη της παράταξης του κ. Γερουλάνου είχε δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιούσε ευρεία διαβούλευση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι που όμως δεν έγινε. «Αντίθετα», επισημαίνουν, «μετά την απόφαση του ΣτΕ ζητεί την εκ των υστέρων επικύρωση όσων έχει κάνει από τα όργανα του δήμου ώστε να εξασφαλίσει εκ των υστέρων ότι έχει ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες». 

Στην ανακοίνωση της παράταξης σημειώνεται χαρακτηριστικά «τι φοβάται; Οτι μπορεί να ακούσει τα παράπονα των Αθηναίων; Μα αυτό ακριβώς είναι η δημόσια διαβούλευση, πρόσκληση στον Αθηναίο να συμμετάσχει. Ο δήμαρχος, όμως, επιμένει να ενεργεί μόνος του».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γερουλάνος έχει επιλέξει εξαρχής ήπια και συναινετική στην ουσία της στάση στο θέμα του «Μεγάλου Περιπάτου», δεδομένου ότι  η παράταξή του συμφωνεί «πως η Αθήνα έχει ανάγκη από πιο εύκολη πρόσβαση για πεζούς, για ΑμεΑ και για συμπολίτες μας που δυσκολεύονται στη μετακίνησή τους, και χρειάζεται περισσότερους δημόσιους χώρους πρασίνου ανοιχτούς στους Αθηναίους». 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των ρυθμίσεων έχει διατυπώσει ενστάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης του σχεδιασμού, παράγοντες που τελικά μπορεί να υποσκάψουν το ίδιο το αποτέλεσμα. 

«Είναι κρίμα κάποιοι να θεωρούν τη στήριξή μας δεδομένη, να αγνοούν ή να παρερμηνεύουν τις ενστάσεις μας και να συνεχίζουν την υλοποίηση ενός τόσο μεγαλεπήβολου σχεδίου με λάθος τρόπο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ».

Η παράταξη τον περασμένο Μάιο τόνισε ότι η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του «Μεγάλου Περιπάτου» ήταν πρόχειρη και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει την κριτική μας». 

Επίσης καταψήφισε στην οικονομική επιτροπή την απόφαση να δοθούν 2 εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντας το ποσό «υπερβολικό χωρίς σωστή στόχευση και αποπροσανατολιστικό για τη σημασία του έργου». Η διενέργεια ανοιχτής διαβούλευσης ήταν μία από δέκα αλλαγές-όρους που έθεσε η παράταξη του κ. Γερουλάνου τον Ιούλιο στον δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη, προκειμένου να στηρίξει την τρίμηνη συνέχιση της πιλοτικής εφαρμογής των ρυθμίσεων και η οποία έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή