Οι 30άρηδες σέρνουν τον χορό της διασποράς
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Οι 30άρηδες σέρνουν τον χορό της διασποράς

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Με οδηγό τους νέους «φουσκώνει» επικίνδυνα το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες, ανακοινώθηκαν 667 νέα περιστατικά της νόσου, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί έως σήμερα, με την Αττική να εμφανίζει μία εύθραυστη σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων (250 χθες) και περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας να δείχνουν σημάδια ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού και να θέτουν υποψηφιότητα για εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού της διασποράς.

Το βασικό χαρακτηριστικό της πανδημίας σε αυτή τη φάση της στη χώρα μας είναι ότι πλέον καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκης είναι τα 30 έτη και στην Αττική τα 33 έτη. Το γεγονός ότι οι περισσότερες διαγνώσεις πλέον αφορούν νέους που συνήθως νοσούν ελαφρύτερα, δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται θα οδηγήσει πιθανότατα σε 10-15 ημέρες σε αύξηση και των ασθενών που θα χρειάζονται διασωλήνωση το οποίο σημαίνει και μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι χθες σημειώθηκαν οκτώ νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ 87 ασθενείς (μέσης ηλικίας 66 ετών) νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι.

«Η επιδημιολογική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο», ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες ως προς τη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής έκανε έκκληση προς τα άτομα αυτής της ηλικίας «να προσέχουν ιδιαίτερα, να χρησιμοποιούν τη μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με άτομα που δεν ανήκουν στον στενό κύκλο τους». 

Οι 30άρηδες σέρνουν τον χορό  της διασποράς-1
Στα 16 «εξεταστήρια» που έστησε ο ΕΟΔΥ στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, χθες, πραγματοποιήθηκαν rapid tests σε 3.017 πολίτες, εκ των οποίων 29 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ).

Εστίες μετάδοσης

Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι οι πολλές εστίες μετάδοσης του ιού εκτός Αττικής. Χθες, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 125 κρούσματα, στη Βοιωτία 30, στα Ιωάννινα 15, στην Κοζάνη 20, στη Λάρισα 16, στις Σέρρες 10 και στη Καστοριά 5. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο με επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και διάσπαρτες γεωγραφικά συρροές καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (επίπεδο συναγερμού 2 και 665 ενεργά κρούσματα), στα Ιωάννινα (επίπεδο 3 και 263 ενεργά κρούσματα) και στην Καστοριά (επίπεδο 3 και 124 κρούσματα). Και οι τρεις αυτές περιοχές θα αξιολογηθούν σήμερα το απόγευμα από την ειδική Επιτροπή Επιδημιολόγων για τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας από τον κορωνοϊό. Εντονη επιδημιολογική πίεση δέχονται επίσης τα τελευταία 24ωρα η Βοιωτία και οι Σέρρες. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους ειδικά αυτών των περιοχών και γενικά της χώρας να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων προστασίας σε αυτή την κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στιγμή για τη χώρα μας. 

Εν τω μεταξύ, το πόσο καίρια ως παρέμβαση είναι η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό για την προστασία από ασυμπτωματικά άτομα που μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε ο ΕΟΔΥ στους σταθμούς ΗΣΑΠ στο Θησείο και μετρό στο Σύνταγμα. Ειδικότερα, στον σταθμό στο Θησείο πραγματοποιήθηκαν προχθές 340 έλεγχοι σε πολίτες εκ των οποίων οκτώ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Αντίστοιχα, χθες, στα 16 «εξεταστήρια» που έστησε ο ΕΟΔΥ στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, εξετάστηκαν με rapid τεστ 3.017 άτομα, εκ των οποίων 29 ήταν θετικά.