«Τους βλέπαμε να κυκλοφορούν ενώ ήξεραν ότι είναι θετικοί»

«Τους βλέπαμε να κυκλοφορούν ενώ ήξεραν ότι είναι θετικοί»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συμπεριφορά των νεότερων σε ηλικία, η «χαλαρή» τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό από τον γενικό πληθυσμό αλλά και οι κηδείες έφεραν την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης στο επίπεδο 4 και στην επιβολή περιοριστικών μέτρων όπως το κλείσιμο των επιχειρήσεων. «Τώρα είναι πιο εύκολο να επιβάλεις την τήρηση των μέτρων» αναφέρει ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, που σημειώνει ότι «με τη νεολαία στις πλατείες γίνεται χαμός», ενώ εξηγεί ότι όλα είναι πολύ δύσκολα καθώς «η κούραση και ο εκνευρισμός στην κοινωνία αλλά και στην αγορά, είναι έντονα».   

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ένας στους τρεις από όσους έρχονταν στο μαγαζί φορούσε μάσκα. Ακόμα και όταν τους δίναμε εμείς έλεγαν “έλα μωρέ όλα αυτά είναι υπερβολές” και πολλοί αρνούνταν και πάλι να φορέσουν», εξηγεί ο κ. Μ.Π. που διατηρεί φαρμακείο στην πόλη της Κοζάνης. «Τους έλεγα “είναι επιστημονικά δεδομένα” αλλά δεν πείθονται. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προσέχουν αλλά οι νέοι είναι πολύ χαλαροί, αδιάφοροι». 

Παρά τον αριθμό των κρουσμάτων που ανέβαιναν καθημερινά, οι κάτοικοι της περιοχής, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο «κόκκινο», εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, σπάνιο τέτοια εποχή στην Κοζάνη, κάθονταν στα καφενεία και στις καφετέριες. Τα μαγαζιά, οι τράπεζες έκλειναν το ένα μετά το άλλο εξαιτίας των κρουσμάτων, αλλά κανένας δεν έδειχνε να θορυβείται. «Το βλέπαμε να έρχεται. Εκλεισε η μια τράπεζα, μετά η άλλη, μετά το σούπερ μάρκετ, αλλά βέβαια οι εργαζόμενοι δεν κρατούσαν την καραντίνα. Ξέρετε πώς είναι τα μικρά μέρη, δεν μπορείς να τα βάλεις με τον διπλανό σου», λέει η κ. Μαργαρίτα, 64 ετών. «Ακόμα και κάποιους που ήξεραν ότι είναι θετικοί χωρίς συμπτώματα τους βλέπαμε να κυκλοφορούν. “Δεν μπορώ να κλειστώ στο σπίτι λένε, δεν είμαι άρρωστος»». Παραδέχεται πάντως ότι και η ίδια πήγε σε κηδεία πριν από μία εβδομάδα. «Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν ήταν πολύ κοντινός αλλά είναι αδιανόητο να μην πας. Τι θα πουν οι συγγενείς;» εξηγεί. Αν ο παπάς φορούσε μάσκα; «Θα αστειεύεστε βέβαια. Ενας μάλιστα κάτι του είπε και τον κοίταξε με ύφος, λέγοντας σε μένα μιλάς; Δεν ξαναμίλησε κανείς». 

Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στην Κοζάνη διαβεβαιώνει ότι στις κηδείες δεν πήγαιναν πολλά άτομα. «Αντε να πήγαιναν 80-100 άτομα», παραδέχεται. Τον περιορισμό των 9 ατόμων δείχνει να μην τον έχει καν ακούσει. «Καλά αυτό δεν είναι δυνατόν. Εδω ένας που είναι 80 χρόνων πεθαίνει και μαζεύονται 170-180 άτομα στην κηδεία του», τονίζει και επικαλείται άγνοια πραγματικότητας και στατιστικών δεδομένων: «Εμείς πάντως δεν έχουμε κάποια εντολή, δεν έχουμε ενημέρωση. Και εδώ που τα λέμε αν κολλήσουν πέντε, αυτοί οι πέντε μετά θα το μεταδώσουν σε εκατό, δεν έχει διαφορά».

Ετερος ιδιοκτήτης γραφείου τελετών εμφανίζεται περισσότερο συνειδητοποιημένος. «Στην κηδεία δεν καλείς. Οποιος θέλει έρχεται. Και αν κάποιος έρθει ποιος θα τον σταματήσει; Εμείς; Τώρα με τα νέα μέτρα είναι ίσως πιο εύκολο γιατί έχουμε μια δικαιολογία, κάτι να πούμε», τονίζει. 

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του μητροπολίτη Κοζάνης Παύλου που κάλεσε τους πιστούς να κοινωνήσουν από την ίδια λαβίδα εάν δεν θέλουν να χάσουν «τη βασιλεία του Θεού», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «όταν ο πατριάρχης φοράει μάσκα, δεν μπορείς εσύ να είσαι αντιρρησίας».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή