Εν αναμονή της τελικής απόφασης του δικαστηρίου

Εν αναμονή της τελικής απόφασης του δικαστηρίου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στην αρχική της θέση για χορήγηση αναστολής στην έκτιση της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες – την ηγετική πολιτική ομάδα της Χ.Α. αλλά και εκείνους που έχουν βαριές καταδίκες για εμπλοκή στις εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης.

Η εισαγγελική λειτουργός, που δέχθηκε τα πυρά της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη για παραλείψεις κατά την ανάπτυξη της πρότασής της για τις αναστολές στο δικαστήριο, χθες έλαβε τον λόγο και με νομικά επιχειρήματα προσπάθησε να πείσει ότι ούτε παραπλάνησε το δικαστήριο, ούτε απέκρυψε στοιχεία, ούτε δεν έλαβε υπόψη της δεδομένα στα οποία αναφέρθηκε η πρόεδρος της δίκης.

Η εισαγγελέας και χθες κατέτεινε στο ότι ο νέος ποινικός κώδικας οριοθετεί αυστηρότερα τις πιθανότητες να πάει κάποιος στη φυλακή, έστω κι αν έχει βαριά ποινή κάθειρξης (δέκα χρόνια και πάνω) και επανέλαβε ότι, κατά τη γνώμη της, οι καταδικασθέντες, πολιτικά στελέχη και λοιποί στη δίκη της Χ.Α., πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να μείνουν έξω μέχρι η υπόθεσή τους να εξεταστεί από το Εφετείο σε δεύτερο βαθμό.

Μεταξύ των άλλων, η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στα μη λευκά ποινικά μητρώα έντεκα καταδικασθέντων, τονίζοντας ότι δεν είναι υπότροποι καθώς τα εγκλήματα, για τα οποία έχουν ήδη καταδικαστεί και εκτίσει ποινές, έγιναν στο πλαίσιο της ένταξής τους στην εγκληματική οργάνωση για την οποία (ένταξη) δικάζονται από το παρόν δικαστήριο, ενώ για τα εγκλήματά τους είχαν δικαστεί στο παρελθόν. Για παράδειγμα, τη δολοφονία Λουκμάν και άλλες επιθέσεις με συμμετοχή κατηγορουμένων στη δίκη της Χ.Α., όπου δικάζονται μόνον για την εγκληματική οργάνωση.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον Ιωάννη Λαγό, ανέφερε ότι πέραν του βουλεύματος του 2015 που τον καταδίκασε για παραβίαση των περιοριστικών όρων, υπάρχουν και άλλα δύο βουλεύματα, μεταγενέστερα, που πιστοποιούν ότι δεν έκανε άλλη παραβίαση και για τον λόγο αυτό του επετράπη με βούλευμα να μπορεί να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής, αίροντας την απαγόρευση εξόδου που του είχε επιβληθεί.

Τέλος, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στις «ανήθικες», όπως τις χαρακτήρισε, λεκτικές επιθέσεις που έχει δεχθεί για την τοποθέτησή της στη δίκη, ενώ σημείωσε πως ορισμένοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έχουν στραφεί εναντίον της με εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που κινούνται έξω από τη δεοντολογία και το κράτος δικαίου, μόνον και μόνον «διότι οι θέσεις της δεν είναι αρεστές».

Το «σόου» Κασιδιάρη

Και ενώ η δίκη χθες επρόκειτο να συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, που επί ημέρες δίνουν μάχη για τις αναστολές στις ποινές των πελατών τους, ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά στο δικαστήριο –δεύτερη φορά στα 5,5 χρόνια της δίκης– για να καταγγείλει κυβερνητικές παρεμβάσεις, τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.

Ειδικότερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης ισχυρίστηκε ότι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που υπηρετούσε τότε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, είχε συνομιλίες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με άνθρωπο που μίλησε στη συνέχεια με τον Γιώργο Ρουπακιά.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης μάλιστα ανέφερε ότι τα εν λόγω στοιχεία (από την άρση του απορρήτου) είναι στη δικογραφία και δεν ελέγχθηκαν από το δικαστήριο επί 5,5 χρόνια που κράτησε η δίκη και ότι πρέπει τώρα να ελεγχθούν με την κλήση ως μάρτυρα στη δίκη, στο παρά πέντε της απόφασης, του Δημήτρη Βαρτζόπουλου. 

Πάντως, χθες οι αγορεύσεις των δικηγόρων τελείωσαν, και επί του του αιτήματος Κασιδιάρη το δικαστήριο θα αποφανθεί ενδεχομένως σήμερα, οπότε και δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην έκδοση της τελικής απόφασής του για το ποιοι εκ των καταδικασθέντων θα γίνουν έγκλειστοι των φυλακών και ποιοι όχι, κλείνοντας το κεφάλαιο της ιστορικής δίκης με τη μεγάλη πολιτική και θεσμική σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή