«Πολύ καλή η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές»

«Πολύ καλή η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εξασφάλιση της νομιμότητας των πράξεών της λειτουργούσε η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) στην Ελλάδα από την αρχή της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης εφόσον η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε υπογράψει τη σχετική συμφωνία με τον Οργανισμό. 

Tην αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας της EASO στην Ελλάδα απέδωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Νίνα Γκρέγκορι στην υπογραφή της Συμφωνίας Εδρας με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο. Οπως τόνισε, «αυτή αποτέλεσε τη βάση για τη δουλειά μας ως νομική οντότητα στην Ελλάδα». 

Η κ. Γκρέγκορι βρίσκεται στην Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να επιβλέψει την παρουσία της υπηρεσίας που επιχειρεί σε 40 σημεία σε όλη τη χώρα. Στην υπηρεσία εργάζονται αυτή τη στιγμή 900 άτομα, το 1/3 των οποίων είναι μεταφραστές δεδομένου ότι η EASO πραγματοποιεί συνεντεύξεις με αιτούντες άσυλο. «Εμείς προσφέρουμε υποστήριξη και βοήθεια στις ελληνικές αρχές στα χέρια των οποίων είναι οι τελικές αποφάσεις», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ καλή και έχει αποδώσει καρπούς. Παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από την πανδημία, η EASO και το υπουργείο Μετανάστευσης κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τις εξ αποστάσεως συνεντεύξεις με αιτούντες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αποδοτικότητα της υπηρεσίας κατά 160%. «Αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το 2021 και θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής στην Ευρώπη, καθώς δεν μπορούν να το εφαρμόσουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ηδη έχει εξεταστεί μεγάλο μέρος των υποθέσεων που βρίσκονταν σε αναμονή. «Σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές μειώσαμε τις εκκρεμείς υποθέσεις, από 120.000 σε 70.000 τους τελευταίους οκτώ μήνες», τόνισε. Ο προϋπολογισμός της EASO για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα υπολογίζεται σε πάνω από 40 εκατ. ευρώ και αφορά το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της.

Στο μεταξύ, την πρόσληψη άλλων 800 συνοριοφυλάκων στη Βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε χθες με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Οπως δήλωσε, οι 600 από αυτούς θα τοποθετηθούν στον Εβρο, 100 στη Ροδόπη και 100 στην Καβάλα. «Η πρόσληψη των 800 θα γίνει τους επόμενους μήνες», δεσμεύθηκε ο υπουργός «και θα εκπαιδευθούν έτσι ώστε περίπου την άνοιξη του 2021 να τοποθετηθούν στις νέες μονάδες». Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να συγκροτηθεί «μία δεύτερη γραμμή άμυνας για να είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της». «Είναι η πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια που θαλάσσια και χερσαία σύνορα στη χώρα φυλάσσονται τόσο αποτελεσματικά», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή