Εκτίναξη των κρουσμάτων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων πολύ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 ημερήσιων περιστατικών και το νέο ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό επισπεύδουν τις αποφάσεις για νέα, πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού της νόσου, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να εισηγείται τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Ο στόχος είναι να αποφευχθεί πάση θυσία ένα γενικευμένο «σκληρό» lockdown, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο εφόσον τα μέτρα που λαμβάνονται εφαρμόζονται. «Είναι η ώρα της συνείδησης», τόνισε ο καθηγητής και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια δραματική έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν μια επιλογή «ελευθερίας» για να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού. «Είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα. Το περιμέναμε. Ετσι κινούνται οι πανδημίες», επισήμανε και συνέχισε: «Είναι η ώρα της συνείδησης. Είναι η ώρα τού να μιλήσουν οι καρδιές. Είναι η ώρα που τα δικά μου λόγια δεν μετράνε τόσο όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή. Και δεν είναι επιλογή σκλαβιάς ή δεσμών, είναι μια επιλογή ελευθερίας».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η επιτροπή είναι έτοιμη να υιοθετήσει περισσότερα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ένα lockdown –η «τελευταία των τελευταίων επιλογών», όπως το χαρακτήρισε–, τα οποία θα αποσκοπούν κυρίως στον περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών ή ακόμα και στην αποφυγή συμπεριφορών που μπορεί να βοηθούν στη διασπορά του ιού. Οπως είπε ενδεικτικά, θα μπορούσαν να αφορούν τη μείωση της έντασης της μουσικής σε χώρους διασκέδασης, ώστε να μη χρειάζεται να μιλάει κάποιος δυνατά για να ακουστεί.

Μάλιστα οι εισηγήσεις για τυχόν νέα μέτρα αναμένονται άμεσα, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής των 15 ημερών, ώστε να φανεί εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αποδίδουν.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Χθες, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε 1.259 νέα κρούσματα στη χώρα μας και 12 νέους θανάτους, ενώ 102 ασθενείς νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι. Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών τεστ που διενεργούνται έχει ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες το 4% (είναι στο 4,4%). Το επίκεντρο της επιδημίας είναι πλέον στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που σχετίζεται και με την πτώση της θερμοκρασίας. Από τα χθεσινά νέα κρούσματα, 295 εντοπίστηκαν στην Αττική, 291 στη Θεσσαλονίκη, 75 στη Ροδόπη, 55 στις Σέρρες και 47 στη Λάρισα. Παράλληλα, αυξάνει και η πίεση στο ΕΣΥ και, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν είχαμε τέτοια εποχή τόσους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας για μια πνευμονία». Στην Αττική, το ποσοστό πληρότητας των κλινών ΜΕΘ-COVID ήταν χθες 58%. Στη Θεσσαλονίκη η κάλυψη σε κλίνες Εντατικής COVID χθες έφτασε στο 50%, από 10% που ήταν πριν από δέκα ημέρες. «Αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου. Ομως, οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Και για τον λόγο αυτό πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Αυξάνονται και οι «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες στη χώρα. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από αύριο στις 6 π.μ. στα Ιωάννινα και στις Σέρρες το επίπεδο συναγερμού ανεβαίνει στο 4, η Νάξος και η Ροδόπη τίθενται σε επίπεδο συναγερμού 3 και η Δράμα στο επίπεδο 2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή