Ανησυχητική η δυναμική της πανδημίας

Ανησυχητική η δυναμική της πανδημίας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και 12 θάνατοι ατόμων με COVID-19 καταγράφηκαν χθες, μια ημέρα που ο αριθμός των νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν ξανά τετραψήφιος. 

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.211 νέες διαγνώσεις COVID-19 στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να έχει φτάσει τις 35.510 από την αρχή της πανδημίας έως και χθες. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 114 ασθενείς (το 70,2% είναι άνδρες) έναντι 108 προχθές και 90 πριν από μία εβδομάδα, ενώ τα θύματα της νόσου στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 615. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Από τα 1.211 χθεσινά νέα κρούσματα, τα 335 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 275 στη Θεσσαλονίκη. Στη Λάρισα και στις Σέρρες καταγράφηκαν από 51 νέες διαγνώσεις, οι οποίες μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό ήταν από δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ (20 και 37 κρούσματα αντίστοιχα), 41 εντοπίστηκαν στη Ροδόπη και από 30 σε Κοζάνη, Ξάνθη και Μεσσηνία. 

Από το σύνολο των 35.510 κρουσμάτων, 4.043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 12.843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη.

Η δυναμική που έχει λάβει το τελευταίο δεκαήμερο η πανδημία και οι ανησυχητικές προβολές για το μέλλον οδηγούν σε νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό συνεδρίαζε έως αργά χθες το βράδυ για να συντάξει την τελική της εισήγηση προς την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στην αρνητική εξέλιξη της πανδημίας έχει ο τομέας της διασκέδασης. 

Μάλιστα, το ενδεχόμενο εφαρμογής lockdown ακούγεται πλέον ανοικτά στις συζητήσεις των ειδικών, που διαπιστώνουν πως η κατάσταση εξελίσσεται πολύ ανησυχητικά για τη χώρα, και το οποίο θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες αντιμετώπισης της πανδημίας από το ΕΣΥ και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι χθες κατεγράφη αριθμός-ρεκόρ των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το σκεπτικό των λοιμοξιολόγων είναι να ληφθούν μέτρα άμεσα προκειμένου να προλάβουμε ένα γενικευμένο lockdown, όπως αυτό ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε χώρες της Ευρώπης. 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον κορωνοϊό, και που δηλώνουν συστηματικά στον οργανισμό το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.730.519 κλινικά δείγματα, ενώ από μονάδες υγείας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 62.678 δείγματα.

Στα δικαστήρια

Τέλος, νέα μέτρα θα ισχύσουν και στα δικαστήρια των περιοχών που μπαίνουν στο «κόκκινο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δικαστήρια, όπως προβλέπεται σε σχετική απόφαση, θα παραμείνουν προς το παρόν ανοικτά, αλλά θα λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις. Μόνον 15 άτομα θα επιτρέπονται σε κάθε δικαστική αίθουσα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των δικαστηρίων και η απόσταση μεταξύ των ατόμων ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Προβλέπονται επίσης συγκεκριμένες ρυθμίσεις για προθεσμίες που λήγουν, αποφάσεις που εκδίδονται και δικαιώματα ή υποχρεώσεις που ρυθμίζονται από τον νόμο. Πάντως, στην υπουργική απόφαση, που ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται και το ενδεχόμενο κλεισίματος των ποινικών και αστικών δικαστηρίων, αν κριθεί αναγκαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή