ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Παραμένουν στη δομή ΠΙΚΠΑ οι μετανάστες

Παράταση δύο εβδομάδων για μεταφορά των διαμενόντων σε άλλες εγκαταστάσεις.

paramenoyn-sti-domi-pikpa-oi-metanastes-561136711

Aναβλήθηκε για δεύτερη φορά η μεταφορά των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας, η οποία στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, λόγω των αντιδράσεων της ομάδας πολιτών Λέσβου που τη διαχειρίζεται. Ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει, πάντως, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ των 77 ενήλικων προσφύγων και αιτούντων άσυλο που παραμένουν στο ΠΙΚΠΑ.

Η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί από το 2012 ως ανοιχτή δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων, όμως ενεργοποιήθηκε ιδιαίτερα το 2016 υπό την ευθύνη της ομάδας πολιτών «Αλληλεγγύη Λέσβος», φιλοξενώντας ευάλωτα άτομα. Η κ. Εφη Λατσούδη, εκ των ιδρυτών και βασικών εκπροσώπων της δομής στο ΠΙΚΠΑ, τονίζει ότι πολλοί διαμένοντες έχουν παραπεμφθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπό αυτή την έννοια φαίνεται ότι το κράτος από τη μία θέλει να κλείσει τη δομή και από την άλλη τη χρησιμοποιεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. 

Το υπουργείο Μετανάστευσης, ωστόσο, είχε ενημερώσει τους υπευθύνους για την πρόθεσή του να μεταφέρει τους διαμένοντες στις 15 Οκτωβρίου στη δημοτική δομή του Καρά Τεπέ, προκειμένου να κλείσει το ΠΙΚΠΑ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων όμως που δραστηριοποιούνται στο νησί, καθώς στο ΠΙΚΠΑ φιλοξενούνται άτομα που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, δόθηκε παράταση δύο εβδομάδων ώστε να προετοιμαστεί η μεταφορά. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές περίπου 15 ασυνόδευτοι ανήλικοι που διέμεναν εκεί. 

Χθες, στελέχη της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής με επικεφαλής τον διοικητή του Καρά Τεπέ, Νικόλαο Μπαμπάκο, έφθασαν στο ΠΙΚΠΑ για να προχωρήσουν στην εκκένωση της δομής. Ωστόσο, λίγο μετά το μεσημέρι τελικά αποχώρησαν εκ νέου προκειμένου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, «να αποφευχθούν επεισόδια, δεδομένου ότι δεν υπήρχε πεδίο συνεννόησης με τους εκπροσώπους της “Αλληλεγγύης Λέσβου”».

Την ίδια στιγμή, εξώδικο προς τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Καμίνη απέστειλε ο κ. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, κάνοντας λόγο για «αήθη και δυσφημιστική αναφορά» στο πρόσωπό του. Ο κ. Καμίνης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη όσον αφορά τη δημιουργία και λειτουργία της ΜΚΟ Hopeland, η οποία πρόσφατα εγκρίθηκε για να συμμετάσχει σε πρόγραμμα παροχής στέγης σε αιτούντες άσυλο με χρηματοδότηση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ (δημοσίευμα «Κ» στις 27.10). Ο κ. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το 2016 είχε ιδρύσει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», η οποία μετεξελίχθηκε στη Hopeland τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

«Το καλοκαίρι του 2020 ξεκίνησα τη διαδικασία λήξης της αστικής εταιρείας, καθώς επιβαρυνόταν με τέλη επιτηδεύματος και λειτουργικά κόστη. Εκείνη την περίοδο, ένας καλός μου φίλος με ενημέρωσε ότι ο λογιστής του αναζητούσε για λογαριασμό πελάτη του εν λειτουργία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για να συμμετάσχει σε προγράμματα ΕΣΠΑ», αναφέρει. Ωστόσο, τονίζει ότι ο ίδιος ουδεμία σχέση έχει με τη Hopeland, εφόσον έχει μεταβιβάσει σε νέους εταίρους τις δράσεις τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει.