Ο ελληνισμός της Πόλης ξέρει πάντα να φυλάσσει Θερμοπύλες

Ο ελληνισμός της Πόλης ξέρει πάντα να φυλάσσει Θερμοπύλες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την καταιγίδα «Κίρκη» πάνω από τη μισή χώρα και την πανδημία να μας δείχνει τα δόντια της εορτάσαμε, σε τόνους χαμηλούς, την εθνική επέτειο του «Οχι». Από όλες τις εκδηλώσεις, η στήλη ξεχώρισε, για λόγους συναισθηματικούς, την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών στο Φάληρο, από τον Νίκο Ουζούνογλου, πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, και τον Νίκο Μιχαηλίδη, εμπνευστή του μνημείου, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν πέρυσι τον Νοέμβριο στον Φλοίσβο. Ο λόγος είναι πως λίγοι Ελληνες γνωρίζουν τη συμβολή των Ρωμιών στην απελευθέρωση της πατρίδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, είναι καλό να γνωρίζουμε εν συνόλω την ιστορία αυτής της κοινότητας των Ελλήνων, που βρίσκεται εκτός των συνόρων, αλλά διαθέτει πολύ περισσότερο πατριωτισμό από εμάς.

Ο ελληνισμός της Πόλης ξέρει πάντα να φυλάσσει Θερμοπύλες-1
Το μνημείο του Φαλήρου.

Μόλις ανακοίνωσε ο Μεταξάς το «Οχι» προς τους φασίστες, ένα ενθουσιώδες πλήθος από νεαρούς Ρωμιούς πήγε στο προξενείο μας στην Πόλη για να καταταγεί στον ελληνικό στρατό. Ηταν οι πρώτοι ομογενείς που έσπευσαν να το πράξουν. Τότε, στον Βόσπορο ζούσαν περίπου 62.000 Ελληνες και εκατοντάδες από αυτούς είχαν ήδη υπηρετήσει τη θητεία τους στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν στη συνέχεια στον τόπο καταγωγής τους. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι που είχαν τουρκική υπηκοότητα και κατετάγησαν στον ελληνικό στρατό γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν βίζα από την Τουρκία για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Σκοπός των Τούρκων ήταν να τους αφήσουν να φύγουν και να τους απαγορεύσουν την είσοδο, ώστε να αποδυναμωθεί η ομογένεια.

Ο ελληνισμός της Πόλης ξέρει πάντα να φυλάσσει Θερμοπύλες-2
Πολλοί Ρωμιοί πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο.

Μετά την κατάρρευση του αλβανικού μετώπου βρέθηκαν στην Αθήνα, δίχως όμως κανένα αποκούμπι, καθώς οι οικογένειές τους ήταν μακριά. Αναγκαστικά έμεναν στον δρόμο. Εντέλει, κάποιους μήνες μετά, κατάφεραν να ναυλώσουν το βενζινόπλοιο «Ευαγγελίστρια» για να επιστρέψουν στην Πόλη, όμως αυτό τορπιλίστηκε κατά τον πλου του και σκοτώθηκαν 78 νέοι. Με το ίδιο πνεύμα αντοχής αντιμετώπισαν τα Σεπτεμβριανά και τις απελάσεις. Σήμερα, όσοι έχουν απομείνει έχουν να δώσουν τη δική τους μάχη: να κρατήσουν τη φλόγα του ελληνισμού αναμμένη. Ο Νίκος Μιχαηλίδης ήταν η ψυχή της προσπάθειας για την ανακαίνιση των ταφικών μνημείων, αλλά και του κοιμητηριακού ναού στο Σισλί. Στην τελευταία μου επίσκεψη στην Πόλη, είχε την καλοσύνη να με ξεναγήσει στη Μονή της Χώρας. Χθες μου έστειλε δύο φωτογραφίες του ναού από το πριν και το μετά τη μετατροπή σε τζαμί. Σχόλια δεν χρειάζονται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή