Σάμος: Καταγραφή ζημιών εν αναμονή μετασεισμού

Σάμος: Καταγραφή ζημιών εν αναμονή μετασεισμού

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινά μη κατοικήσιμο είναι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών που έλεγξαν στη Σάμο τις τελευταίες τρεις ημέρες οι μηχανικοί. Ακατάλληλα χαρακτηρίστηκαν και 11 σχολικά κτίρια στο νησί, αλλά και πλήθος μικρών ή μεγάλων ναών. Η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια –οι μετασεισμοί από την Παρασκευή πλησιάζουν τους 800–, ωστόσο «λείπουν» ακόμη οι μεγάλοι μετασεισμοί που έπονται μιας τόσο ισχυρής δόνησης. Οσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών, ζητούμενο είναι για ακόμη μία φορά η διάσωση της λαϊκής αρχιτεκτονικής και των μνημείων που επλήγησαν και όχι η «δαιμονοποίηση» των παλαιών κατασκευών.

Ειδικότερα, τρεις ημέρες μετά τα 6,7 Ρίχτερ, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο μαθητές (η κηδεία των οποίων έγινε την Κυριακή), το νησί τηρεί στάση αναμονής, αντιμετωπίζοντας μεν τα πρώτα βασικά προβλήματα, αλλά πάντα εν αναμονή ενός ισχυρού μετασεισμού. «Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο, που διαθέτει στοιχεία και από το σεισμολογικό δίκτυο της Τουρκίας, από την Παρασκευή έχουν γίνει 776 μετασεισμοί (σ.σ.: έως χθες το απόγευμα). Στην πραγματικότητα, οι μετασεισμοί είναι πολλαπλάσιοι – πολλοί δεν καταγράφονται λόγω έλλειψης πολλών σεισμογράφων στο άμεσο πεδίο και χρονικής αλληλεπικάλυψης των σεισμών», εξήγησε χθες στην «Κ» ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

«Το μεγαλύτερο μέρος των μετασεισμών έχει γίνει σε μια ζώνη 70 χλμ., στην υποθαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου, ενώ υπάρχει και μια μικρή συγκέντρωση μετασεισμών στα δυτικά του νησιού, ως αποτέλεσμα μεταφοράς τάσεων. Οσον αφορά τα μεγέθη, μόνο ένας μετασεισμός ήταν ισχυρός (5,2 Ρίχτερ) – δεν έχουν γίνει ακόμη οι ισχυροί μετασεισμοί που περιμένουμε και αυτό είναι καλό να το θυμάται ο κόσμος στο νησί». «Η εξέλιξη δείχνει ομαλή, λείπουν όμως οι ισχυροί μετασεισμοί που κατά κανόνα εκδηλώνονται έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε ο Μαν. Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ. «Επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα οι μετασεισμοί θα αρχίσουν να αραιώνουν, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Χρειάζεται προσοχή σε όσους επιχειρούν ή κινούνται στην περιοχή ανάμεσα σε χτυπημένα κτίρια, καθώς ένα κτίριο που έχει ήδη πληγεί είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει. Ας μην ξεχνάμε ότι σε ένα σεισμό 7 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανός ένας μετασεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ».

Οσον αφορά τις ζημιές, μέχρι χθες το βράδυ οι 57 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών είχαν ελέγξει 1.077 κτίρια σε όλο το νησί. Από αυτά, 620 κατοικίες στο Βαθύ, στο Καρλόβασι, στη Χώρα, στο Κοκκάρι, στο Πυθαγόρειο και αλλού, παρουσίαζαν τέτοιες ζημιές που κρίθηκε ότι δεν πρέπει να κατοικηθούν προσωρινά. Ακατάλληλα κρίθηκαν 11 από τα 44 σχολικά κτίρια που ελέγχθηκαν (πέντε στο Βαθύ και στο Ανω Βαθύ και 6 στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και στο Καρλόβασι), καθώς και οι 31 επαγγελματικοί χώροι που υπέστησαν ζημιές.

Τέλος, ζημιές εντοπίστηκαν σε 39 δημόσια κτίρια και ναούς καθώς και 29 άλλα κτίρια (π.χ. αποθήκες). Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο, το μεγαλύτερο μέρος των ναών και μονών στη Σάμο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ εκφράζονται φόβοι για την πλήρη κατάρρευση της εκκλησίας της Κοίμησης Θεοτόκου Καρλοβάσου, που έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Να σημειωθεί ότι έχει ανασταλεί μέχρι και αύριο η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, καθώς και του δικαστικού μεγάρου Σάμου.

Στη Σάμο το τροχοταχυδρομείο των ΕΛΤΑ

Το τροχοταχυδρομείο των ΕΛΤΑ βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Σάμο ώστε να εξυπηρετήσει την ταχυδρομική ζήτηση του νησιού. Το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων υπέστη σοβαρές ζημιές στη Σάμο από τον καταστροφικό σεισμό, καθώς το κατάστημα στο Βαθύ χαρακτηρίστηκε «μη επισκέψιμο». Για την αντιμετώπιση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο εργασιών για την αποκατάσταση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, αλλά και τη συνδρομή των ΕΛΤΑ στην επιστροφή του νησιού σε λειτουργική ομαλότητα. Εφόσον το επιτρέψουν οι Αρχές και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, το προσωπικό του καταστήματος θα μεταφέρει τα ταχυδρομικά αντικείμενα και ό,τι άλλο απαιτείται, ώστε το τροχοταχυδρομείο να λειτουργήσει από σήμερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή