Διπλάσια πρόστιμα, σαρωτικοί έλεγχοι

Διπλάσια πρόστιμα, σαρωτικοί έλεγχοι

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 300 ευρώ πρόστιμο έναντι 150 που ίσχυε έως χθες, θα τιμωρούνται εφεξής όσοι παραβιάζουν τους κανόνες για χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, μη τήρηση των αποστάσεων και για άσκοπες μετακινήσεις. Επιπλέον, σε εργοδότες που παρέχουν ψευδή βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων το πρόστιμο φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν κατά παράβαση των νέων μέτρων και του απαγορευτικού καθώς και για τους υπευθύνους αυτών, το πρόστιμο πλέον είναι στις 5.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των μέτρων θα είναι σαρωτικοί. Ο ίδιος έκανε έκκληση για λελογισμένη χρήση τής κατ’ εξαίρεσιν μετακίνησης (μετακίνηση με χρήση sms ή μετακίνηση εργαζομένων), ενώ ανέφερε ότι ειδικά τις βραδινές ώρες θα επιτρέπεται μόνο για εργασία, λόγους υγείας, καθώς και σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο και μόνο πλησίον της οικίας του κάθε ατόμου. 

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε και νέες διευκρινίσεις σε σχέση με το γενικό απαγορευτικό (lockdown) που ισχύει από σήμερα, τονίζοντας ότι οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, υποχρεούνται να έχουν αρνητικό τεστ (PCR) για τον κορωνοϊό με δείγμα που έχει ληφθεί έως 72 ώρες πριν (όχι 48 ώρες που είχε ανακοινωθεί χθες σε ό,τι αφορά τους επιβάτες πτήσεων). Επίσης, οι μετακινήσεις για κυνήγι ή για ψάρεμα απαγορεύονται, ενώ ειδικά οι κάτοικοι της Σάμου εξαιρούνται της υποχρέωσης αποστολής sms για τις μετακινήσεις τους. 

Διπλάσια πρόστιμα, σαρωτικοί έλεγχοι-1
Κίνηση που θύμιζε εορταστική περίοδο σημειώθηκε χθες στην Αττική, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προλάβουν το κλείσιμο των καταστημάτων, που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, με ψώνια της τελευταίας στιγμής. Ουρές σχηματίσθηκαν έξω από καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ αυξημένη ήταν η κίνηση και στις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως και τα ΕΛΤΑ. Συνθήκες κυκλοφοριακής ασφυξίας επικράτησαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ημέρας στο οδικό δίκτυο της Αττικής, σε όλες τις μεγάλες αρτηρίες. Παράλληλα, καταγράφεται μεγάλη έξοδος, καθώς πάνω από 50.000 αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια προς Λαμία και προς Κόρινθο, ενώ αυξημένη ήταν η ζήτηση για εισιτήρια σε ΚΤΕΛ, ΟΣΕ και πλοία. Από την αστυνομία πάντως, διαμηνύεται ότι από σήμερα, οπότε αρχίζει η εφαρμογή των νέων μέτρων, θα είναι αυξημένοι οι έλεγχοι στους σταθμούς διοδίων τόσο στην έξοδο όσο και στο ρεύμα εισόδου των αυτοκινήτων (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ).

Επιπλέον, οι νεοσύλλεκτοι που πρέπει να παρουσιαστούν σε ένα από τα 26 κέντρα κατάταξης μπορούν να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς, και θα υποβάλλονται σε τεστ. Οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα υποβάλλονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση σε rapid τεστ για τον κορωνοϊό. Για τον λόγο αυτό θα αποστέλλονται περί τις 25.000 σχετικά κιτ για τα τεστ αυτά μηνιαίως από τα συναρμόδια υπουργεία. 

Χθες, ανακοινώθηκαν 2.448 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού, που ανεβάζουν το σύνολο των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων στη χώρα μας σε 52.254. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 196 ασθενείς, ενώ χθες καταγράφηκαν και 14 θάνατοι ασθενών με COVID-19. 

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες, και σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σε δυναμική εκθετική αύξηση της επιδημίας. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, αν και έξαρση της πανδημίας καταγράφεται σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, από τις νέες διαγνώσεις οι 683 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, οι 493 στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Δράμα (100), η Λάρισα (120), οι Σέρρες (78), η Ημαθία (62) και η Καβάλα (61). 

Με δεδομένη την πολύ μεγάλη έξοδο που καταγράφηκε χθες και προχθές από την Αθήνα προς την επαρχία, ο κ. Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση σε όσους επιλέγουν να περάσουν την περίοδο του lockdown εκτός λεκανοπεδίου να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφύγουν τις επαφές με άτομα από άλλα νοικοκυριά. 

​​​​​​Μήνυμα ΔΙΣ

Μήνυμα στους πιστούς ενόψει του νέου lockdown που ξεκίνησε από σήμερα σε όλη τη χώρα, έστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), «με σκοπό την παραμυθία και ενίσχυση των πιστών», όπως λέει. Η Ιεραρχία ζητεί από τους πιστούς να στραφούν προς την πίστη και την προσευχή, καθώς και να δείξουν εμπιστοσύνη στα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης. 

«Να καλλιεργήσουμε τις αρετές της υπομονής, της ταπείνωσης και κυρίως της μετάνοιας που θα μας οδηγήσει στη λύτρωση. Η προσευχή μας να γίνει καρδιακή, έντονη, τακτική για όλους τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για να βοηθήσουν τον πάσχοντα άνθρωπο», αναφέρει στο μήνυμά της η ΔΙΣ, και προσθέτει: «Η Εκκλησία δίνει μεγάλη προσοχή στα πορίσματα της ιατρικής, αναφορικά με δύσκολα διλήμματα βιοηθικής, όπως μεταμοσχεύσεις, αντιμετώπιση πανδημίας και άλλα, τα οποία ιατρικά πορίσματα σέβεται όταν δεν στερούν από τους ανθρώπους τη σωτηρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή