Δημόσιο: Ειδική άδεια, τρία ωράρια εργασίας και τηλεργασία
LOCKDOWN

Δημόσιο: Ειδική άδεια, τρία ωράρια εργασίας και τηλεργασία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Τρία διαφορετικά ωράρια εργασίας προβλέπεται να εφαρμοστούν στον δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος. Επίσης, για να μετακινηθούν όσοι επιβάλλεται, θα χρειάζονται ειδική άδεια. Η τηλεργασία θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, για τις ειδικότητες βέβαια που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, και με τέτοιο τρόπο όμως που να διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών. Παράλληλα, επιστρέφει η δυνατότητα της άδειας ειδικού σκοπού για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και για εκείνους που έχουν παιδιά γυμνασίου. 

Οπως ανακοινώθηκε, από τη Δευτέρα θα ισχύσουν τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων και συγκεκριμένα 07.00-15.00, 08.00-16.00 και 09.00-17.00.

Κάθε δημόσια υπηρεσία λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή του έργου που έχει στην αποστολή της. Για τον σκοπό αυτό, διαμορφώνεται παντού πλάνο εργασίας το οποίο λαμβάνει υπόψη την ανάγκη πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού και την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων. 

Για τις οικογένειες που έχουν παιδιά στο γυμνάσιο, παρέχονται οι παρακάτω εναλλακτικές δυνατότητες:

– Μειωμένο ωράριο εργασίας για αυτούς τους εργαζομένους.

– Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με βάση τα καθήκοντα που έχει να εκπληρώσει ο κάθε υπάλληλος.

– Εργασία σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο.

– Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για τη φροντίδα των παιδιών που φοιτούν στο γυμνάσιο.

«Για τις μεγαλύτερες ηλικίες των παιδιών του λυκείου, θεωρούμε ότι εκείνα μπορούν να είναι στο σπίτι ασφαλή και μόνα τους», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Οπως σημείωσε ο υπουργός, το ποσοστό υπαλλήλων που θα εργάζεται με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας εξαρτάται, κατά περίπτωση, από τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους. «Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση είναι η τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων και ασφαλώς η συνεχής χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους». Επισήμανε ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ κάλεσε τους δημάρχους «να ενισχύσουν, με κάθε τρόπο, τις κοινωνικές δομές των δήμων, με μετακινήσεις υπαλλήλων από δομές που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή την αναστέλλουν τώρα, με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν».