Κίνηση στους δρόμους παρά την επιβολή lockdown

Κίνηση στους δρόμους παρά την επιβολή lockdown

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί η εφαρμογή των μέτρων που συνοδεύουν το lockdown, καθώς χθες Κυριακή και σήμερα Δευτέρα παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας- που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει στις εικόνες του περασμένου Μαρτίου/Απριλίου, όταν η κίνηση στους δρόμους ήταν από ελάχιστη έως μηδενική.

Σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ της «Κ», στη διαδρομή από την περιοχή του Hilton έως το Φάληρο, η κίνηση σε Υμηττού, Αρδηττού, Καλλιρόης και Θησέως ήταν αξιοσημείωτη και παρέπεμπε σε ένα κανονικό Σάββατο και όχι σε συνθήκες καραντίνας. Επίσης, παντού ήταν ορατή η (μεγάλη) παρουσία πεζών – με ή (κυρίως) χωρίς σκύλο.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση στις οδικές αρτηρίες της Αττικής κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξε αυξημένη κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου lockdown. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην άνοδο της Λ. Αλεξάνδρας, Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου και στην Κηφισίας.

Σύμφωνα με την πέριφέρεια, η σχετική απόκλιση σε σχέση με το πρώτο lockdown θεωρείται δικαιολογημένη καθώς στην παρούσα φάση, σε αντίθεση με την προηγούμενη, πραγματοποιείται μετακίνηση μαθητών στα σχολεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τον περιορισμό του συγχρωτισμού.  

Κίνηση υπήρξε και χθες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποκαλύπτει πως μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής εστάλησαν πάνω από 1 εκατ. SMS στο 13033 για σωματική άσκηση.

Κίνηση στους δρόμους παρά την επιβολή lockdown-1
Φωτ: Λουκάς Βελιδάκης/ kathimerini.gr

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν, ότι στέλνοντας sms με την επιλογή 6, πολίτες κανονίζουν εξόδους τέσσερις και πέντε μαζί- νέοτεροι και μεγαλύτεροι. «Φυσικά πολλοί χωρίς μάσκα, ιδίως στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης», τόνισε καθηγητής στο kathimerini.gr.

Η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αποδίδει την κίνηση στους δρόμους στο γεγονός ότι παραμένουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, δεν ισχύει ο δακτύλιος και υπάρχει μια καθυστέρηση στην εφαρμογή της τηλεργασίας.

Για τη μετακίνηση στην εργασία –σήμερα– δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση μετακίνησης εργαζομένου χωρίς βεβαίωση εργοδότη. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν τις βεβαιώσεις ισχύος 14 ημερών και ο εργαζόμενος να τις φέρει σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετακινούνται με βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ. Η επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία γίνεται μόνο με ραντεβού και η υπηρεσία δέχεται μέχρι 7 άτομα.

Η μετακίνηση παιδιών στο σχολείο γίνεται από τους γονείς με σχετική βεβαίωση από το σχολείο, στην οποία και αναγράφεται το όνομα των γονέων και με την αποστολή του σχετικού μηνύματος.

Το σαββατοκύριακο η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 113.757 ελέγχους και επέβαλε 2.882 πρόστιμα. Ειδικότερα, επιβλήθηκαν 1.599 πρόστιμα των 300 ευρώ, 746 για μη χρήση μάσκας και 848 πρόστιμα για περιορισμό κίνησης. Τα στελέχη της ΕΛΑΣ έκαναν τρεις συλλήψεις, ενώ βεβαιώθηκαν και τέσσερις παραβάσεις για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. 

Φωτ. Δελτίου Τύπου - Περιφέρεια Αττικής

Τι συμβαίνει με το 13033

Δεν αποκλείεται η απάντηση στο SMS προς το 13033 για μετακίνηση να είναι και αρνητική, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι μπορεί τα sms στο 13033 να μην έχουν όριο αλλά αν το σύστημα εντοπίσει πολλές μετακινήσεις από έναν αριθμό, μπορεί να τον εμποδίσει και να «αρνηθεί» την έξοδο.

«Όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές θα σας κόψει», είπε.

Σε περίπτωση που ο πολίτης στείλει μήνυμα στο 13033 και δεν λάβει απάντηση, τότε πριν βγει από το σπίτι του, θα πρέπει να ξαναστείλει μήνυμα και να λάβει απάντηση. Το να μη λάβει απάντηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως εκείνη την ώρα, στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπάρχουν πολλά μηνύματα.

O ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εκτός αν αφορά σε μόνιμη εργασία, κατοικία και αγροτικές εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σε ερωτήσεις τηλεθεατών κλήθηκε να απαντήσει το πώς μπορούν να συναντιούνται ζευγάρια που δεν συγκατοικούν, αλλά σε κανονικές συνθήκες περνούν καθημερινά χρόνο μαζί και αν μπορούν να στείλουν κάποιο κωδικό στο 13033 για μία τέτοια μετακίνηση, απάντησε: «Νομίζω ότι η τεχνολογία έχει λύσει αυτά τα προβλήματα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Skype ή άλλα μέσα επικοινωνίας».

Και συμπλήρωσε ότι μία επιλογή θα ήταν αυτά τα ζευγάρια να έχουν εγκατασταθεί ήδη στο ίδιο σπίτι, προκειμένου να περάσουν μαζί το lockdown. Φυσικά μπορεί αν μένουν κοντά να αθλούνται μαζί αφού ισχύει ο κωδικός 6 του περιπάτου και της άσκησης ανά δύο ή βγάζοντας βόλτα τα κατοικίδια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή