«Ναι» σε αλλαγές για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

«Ναι» σε αλλαγές για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτός σε επιμέρους αλλαγές όσον αφορά το σχέδιο νόμου για τον τρόπο πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. 

Το νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση που προβλέπεται να διαρκέσει ένα δεκαπενθήμερο. «Στη συνέχεια, αφού εξετασθούν οι παρατηρήσεις και προτάσεις που θα διατυπωθούν, θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να γίνει νόμος του κράτους εντός του τρέχοντος έτους», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. 

Βασικό κριτήριο για την πρόσληψη στο Δημόσιο θα είναι τα αποτελέσματα που θα επιτυγχάνει κάθε υποψήφιος σε γραπτές εξετάσεις που θα πραγματοποιούνται μία φορά τον χρόνο σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι ανά φορέα, όπως γίνεται σήμερα. Οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν: ερωτήσεις γενικών γνώσεων για όλους τους υποψηφίους, εξειδικευμένες ερωτήσεις ανάλογα με τις ειδικότητες, καθώς και τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας. Ετσι θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή επιτυχόντων, από την οποία το ΑΣΕΠ θα αντλεί όσους χρειάζεται κάθε οργανισμός του Δημοσίου. Πτυχία καθώς και άλλα τυπικά προσόντα προβλέπεται να προσμετρούνται, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για ενίσχυση του ΑΣΕΠ και της αξιοκρατίας μέσω του νέου συστήματος. 

Ο υπουργός Εσωτερικών προσβλέπει στο να επιτύχει μια αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο με προοπτική διάρκειας κάποιων ετών. Σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσημη δημόσια διαβούλευση, ώστε ο νόμος που τελικά θα ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων να είναι ο καλύτερος δυνατός και να διασφαλίσει την αξιοκρατία στη διαδικασία προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, για μακρό χρονικό διάστημα». Για αυτόν τον λόγο ο υπουργός πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων πριν από τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου. 

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στο θέμα της αύξησης της μοριοδότησης για τους συμβασιούχους, ένα από τα πιθανά ζητούμενα της αντιπολίτευσης. «Ενας από τους στόχους του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν οι συμβασιούχοι να είναι ο προθάλαμος για τον διορισμό στο Δημόσιο», επισήμαναν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή