Κίνητρα από βρετανικά ΑΕΙ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βρετανικά ΑΕΙ αρχίζουν να αναπροσαρμόζουν σταδιακά την πολιτική τους ως προς τα δίδακτρα αλλά και τις παροχές για Ευρωπαίους φοιτητές, με στόχο να περιορίσουν τη μείωση του αριθμού τους. Και αυτό διότι μετά το Brexit οι φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα χάσουν τα προνόμια των Βρετανών (τα είχαν όσο η Βρετανία ήταν μέλος της Ε.Ε.) για χαμηλότερα δίδακτρα έναντι των φοιτητών από τρίτες χώρες και για δάνεια. Ετσι, προβλέπεται να μειωθεί η προσέλκυση στη Βρετανία ξένων φοιτητών και καθηγητών, οι οποίοι, με βάση τα δεδομένα του Βρετανικού Συμβουλίου, αποτελούν το 18% του ακαδημαϊκού πληθυσμού της χώρας.

Ειδικότερα, έως και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, οι Ευρωπαίοι όπως και οι Βρετανοί φοιτητές πληρώνουν ετήσια δίδακτρα ύψους 1.820 λιρών (Σκωτία) έως και 9.250 λιρών (Αγγλία), σε αντίθεση με τους σπουδαστές που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. (overseas students), οι οποίοι καταβάλλουν πολύ υψηλότερα δίδακτρα. Λόγω Brexit, από το 2021-2022 και μετά, οι Ευρωπαίοι περνούν στο καθεστώς των overseas students. Αποτέλεσμα είναι τα δίδακτρα να εκτινάσσονται –ειδικά στις σχολές με υψηλή ζήτηση, όπως οικονομικών, Νομικής, Ψυχολογίας, μηχανικών– από 9.250 λίρες/έτος σε 20.000 λίρες/έτος, ενώ η 6ετής φοίτηση στις ιατρικές σχολές, από 55.500, ξεπερνάει πλέον τις 250.000 λίρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, στο ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική μείωση των ξένων φοιτητών στη Βρετανία, ΑΕΙ της χώρας έχουν αρχίσει να «ψαλιδίζουν» τα δίδακτρα για τους ξένους φοιτητές ή να προσφέρουν υποτροφίες ή να δίνουν δωρεάν παραμονή στη φοιτητική εστία, τη στιγμή που έως τώρα ένας μη Βρετανός φοιτητής μπορούσε να παραμείνει στην εστία μόνο για ένα χρόνο (π.χ. Solent, Roehampton, Leicester κ.α.). Ωστόσο, δεν θα χορηγούνται φοιτητικά δάνεια που αποπληρώνονται σε βάθος χρόνου από τον πτυχιούχο.

Στο θέμα της μεγάλης αύξησης των διδάκτρων για τους overseas students εστιάζουν και Eλληνες γονείς μαθητών που φοιτούν στο δεύτερο έτος του προγράμματος International Baccalaureate (IB) σε ελληνικά ιδιωτικά σχολεία. Οι γονείς αναφέρουν ότι η αύξηση τους αιφνιδίασε και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά δίδακτρα, ενώ τα παιδιά τους δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να περάσουν από το δεύτερο έτος του IB στη Γ΄ Λυκείου του γενικού λυκείου (δεν επιτρέπεται εκ του νόμου). Ετσι, αρκετοί σύλλογοι γονέων με επιστολή τους και με επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΕΞ (αναπλ. υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη, αρμόδιο για τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας – Ην. Βασιλείου),  την πρεσβεία του Ην. Βασιλείου στην Ελλάδα αλλά και την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως ζητούν τη μεσολάβησή τους για αναβολή της εφαρμογής της νέας πολιτικής διδάκτρων του Η.Β. για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 και παράταση προθεσμίας για ένα έτος, προκειμένου οι μαθητές που ολοκληρώνουν φέτος το ΙΒ να έχουν τα δικαιώματα που θα λάμβαναν κατά την εισαγωγή τους σε βρετανικά πανεπιστήμια πριν από το Brexit. Αλλιώς, προτείνουν να δοθεί οικονομική στήριξη στους επιτυχόντες Eλληνες φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή