Οι νέοι κανόνες και τα πρόστιμα για τα πατίνια

Οι νέοι κανόνες και τα πρόστιμα για τα πατίνια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα για παραβίαση ορίων ταχύτητας, απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομους είναι μερικές μόνον από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη μικροκινητικότητα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα, τα παιδιά κάτω των 12 ετών που κινούνται με ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (όπως Segway) θα πρέπει να κυκλοφορούν με τη συνοδεία ατόμου που είναι τουλάχιστον 16 ετών.

Στο νομοσχέδιο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη αστική κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» εισάγονται ρυθμίσεις για την κυκλοφορία των ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (ΕΠΗΟ) με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν. Συγκεκριμένα, τίθενται οι περιορισμοί ως εξής: 

• Τα οχήματα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 6 χλμ./ώρα, παραπλήσια με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν μόνο όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.

• Τα οχήματα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.

• Απαγορεύεται, για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).  

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων, με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση). Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Τη νύχτα, οι οδηγοί τους υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό.

Εμφαση δίνεται στο νομοσχέδιο στο θέμα της τήρησης των ορίων ταχύτητας, καθώς προβλέπονται υψηλά πρόστιμα για όσους τα παραβιάζουν. Ειδικότερα, οδηγός που υπερβαίνει την ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και σε όποιον το θέτει σε κυκλοφορία (ιδιοκτήτης δηλαδή του οχήματος) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. O οδηγός ΕΠΗΟ που υπερβαίνει τα 35 χλμ./ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και 200 ευρώ, αντίστοιχα. Οποιος οδηγεί ΕΠΗΟ σε οδούς όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50 χλμ./ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή