Επιφυλάξεις ειδικών για την άρση του lockdown

Επιφυλάξεις ειδικών για την άρση του lockdown

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, τη στιγμή που το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση.

Οι αρχές βρίσκονται παράλληλα σε επιφυλακή λόγω της γιορτής του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, με τη δοξολογία, το πρωί της Δευτέρας, να διεξάγεται χωρίς κόσμο, στον απόηχο των σχετικών συστάσεων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του μητροπολίτη Πατρών. Οι πιστοί φάνηκαν να συμμορφώνονται με τα μέτρα, ενώ ο δρόμος περιμετρικά του ναού αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Στο μεταξύ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το lockdown δεν πρέπει να αρθεί στις 7 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός. Επεσήμανε δε ότι θα υπάρχει ασφάλεια όταν τα ημερήσια κρούσματα θα είναι λιγότερα από 500 και ο αριθμός των διασωληνωμένων διψήφιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο. Τόνισε ωστόσο ότι βάσει των στοιχείων των προηγούμενων ημερών, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες» τάχθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος. «Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Η ίδια σημείωσε ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν. 

Από την πλευρα του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις τους για την άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. «Είναι παρακινδυνευμένο, όταν έχεις τόσα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα» είπε εμφατικά.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104.6, σημειώνεται πτωτική τάση των κρουσμάτων, αλλά «παραμένει υψηλός ο αριθμός τους»,  η στιγμή που «επικρατεί ανησυχία ακόμα για τους θανάτους και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών». 

«Ο ιός είναι παντού σε όλη την Ελλάδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει το φαινόμενο, με μία αύξηση της κινητικότητας μπορεί να πολλαπλασιαστεί η μετάδοση. Δεν είμαστε σε σημείο να πούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε πως αυτό έχει θετικά και αρνητικά, «αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση».  

Για το λιανεμπόριο, εξήγησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει «με ναι ή όχι, διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

Στα 1.193 τα νέα κρούσματα – 98 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή, σε 1.193 ανήλθαν τα νέα κρούσματα, ενώ κατεγράφησαν 98 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 2.321. Σε 603 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δεδομένων των συνθηκών, οι υγειονομικές εφεδρείες της Αττικής ενδέχεται να κληθούν να συνδράμουν δραστικά στην αποφόρτιση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να δέχεται την ασφυκτική πίεση του δεύτερου κύματος για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα. 

Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown, σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, όταν η επιδημιολογική εικόνα θα είναι σαφέστερη. Η κυβέρνηση ωστόσο αναμένεται να κινηθεί εξαιρετικά προσεκτικά, με ένα πιθανό σενάριο να θέλει να επαναλειτουργούν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο.