Σαφείς ενδείξεις μείωσης ενεργών κρουσμάτων

Σαφείς ενδείξεις μείωσης ενεργών κρουσμάτων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο όπως αυτή καταγράφεται από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, το ποσοστό των θετικών τεστ, ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού Rt αλλά και η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας από περιστατικά COVID-19 θα κρίνουν τις αποφάσεις ειδικών επιστημόνων και πολιτείας για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων, το ποσοστό θετικότητας μειώνεται, ενώ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας το Rt –το οποίο καταδεικνύει τη δυναμική επέκτασης της πανδημίας– είναι κάτω από το 1. Κομβικό σημείο θεωρείται η μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων κάτω από 500 ημερησίως.

Χθες καταγράφηκαν 1.044 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 255 στην Αττική και τα 213 στη Θεσσαλονίκη. Το ποσοστό δε των θετικών τεστ μειώνεται σταδιακά και είναι στο 9,18% σε πανελλαδικό επίπεδο και κάτω από 7,5% στην Αττική.  
Στο 87% η πληρότητα ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή, όμως, ασφυκτική είναι η πίεση στο ΕΣΥ και υψηλός ο αριθμός των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους. Χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 600 ασθενείς με COVID-19, ενώ το τελευταίο 24ωρο δηλώθηκαν 85 θάνατοι. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, το ποσοστό πληρότητας των κλινών ΜΕΘ COVID-19 στην επικράτεια είναι στο 87%. Στην Αττική, από τις 221 κλίνες Εντατικής COVID-19 καλυμμένες ήταν χθες οι 177, στα νοσοκομεία της Μακεδονίας (3η και 4η ΥΠΕ) υπήρχαν χθες το πρωί μόνο πέντε κενές κλίνες, ενώ στο 100% ήταν η πληρότητα στις κλίνες της Θεσσαλίας. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται κατά μέσον όρο 410 εισαγωγές περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία. Και όπως σημείωσαν οι ειδικοί, με βάση τα δεδομένα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ προς το τέλος της εβδομάδας με αρχές της επομένης.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο μείωσης της πίεσης του ΕΣΥ για το άνοιγμα της κοινωνίας. Οπως είπε, θα αξιολογηθούν οι επιδημικοί και επιδημιολογικοί δείκτες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και «εφόσον κριθεί ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε σε ασφαλή επίπεδα το σύστημα υγείας, τότε θα πούμε ότι μπορούμε να ανοίξουμε». Αλλωστε, η επιδημία δεν «τρέχει» με την ίδια ταχύτητα σε όλη τη χώρα. 

Στα αστικά κέντρα

Στα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) η μείωση είναι πιο αισθητή απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στην υπόλοιπη Ελλάδα, η επιβάρυνση στα βόρεια της χώρας, όπως σε Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Φλώρινα, Ημαθία, Κιλκίς κ.α., παραμένει έντονη –μάλιστα στην Πιερία αυξάνει σταθερά τα τελευταία 24ωρα– και στη Δυτική Ελλάδα το επιδημικό φορτίο «επιμένει».

Προκαταρκτική έρευνα

Εν τω μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου –η έρευνα ανατέθηκε στον προϊστάμενο της Ποινικής Δίωξης, εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη– προκειμένου να διερευνηθεί η αλήθεια δημοσιευμάτων για παράλληλα συστήματα καταγραφής των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «κακόβουλα», που απαξιώνουν την εργασία των επιστημόνων και βλάπτουν την προσπάθεια της χώρας μας. Και επανέλαβε –όπως και οι καθηγητές και μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης– ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής των επιδημιολογικών δεδομένων, που είναι το Εθνικό Μητρώο COVID-19. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή