Πολεοδομικές άδειες «κόντρα» στην απόφαση ΣτΕ

Πολεοδομικές άδειες «κόντρα» στην απόφαση ΣτΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδειες για εννεαώροφα και οκταώροφα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας –εκτός από του Μακρυγιάννη και το Κουκάκι, όπου έχει επιβληθεί αναστολή– εξακολουθεί να εκδίδει η πολεοδομία της Αθήνας, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η υπηρεσία επικαλείται την έλλειψη «επίσημης» ενημέρωσης ή νομοθετικής ρύθμισης. Εν τω μεταξύ, η αναστολή που έχει επιβληθεί στις δύο περιοχές μετά την απόφαση του ΣτΕ λήγει σε δέκα ημέρες χωρίς να έχει θεσπιστεί προεδρικό διάταγμα που να αλλάζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης γύρω από την Ακρόπολη.

Η υπόθεση του ανώτατου ύψους των κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας άνοιξε με αφορμή τις προσφυγές ενάντια σε δύο οικοδομικές άδειες για κτίρια άνω των 30 μέτρων κοντά στην Ακρόπολη. Μετά την απόφαση (705/2020) της ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, με την οποία οι άδειες ακυρώθηκαν, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα αναθεωρήσει τους όρους δόμησης στις περιοχές Μακρυγιάννη και Κουκακίου και για τον λόγο αυτό επέβαλε αναστολή δόμησης, η οποία λήγει στις 11 Δεκεμβρίου (το νέο προεδρικό διάταγμα για την περιοχή ακόμα αγνοείται). Η απόφαση του ΣτΕ επηρέασε και άλλες δίκες – χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση (1701/20) του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία ακυρώνεται οικοδομική άδεια του 2018 για πολυώροφο κτίριο στην οδό Ζήτρου στου Μακρυγιάννη ως προς το ανώτατο ύψος του.

Ομως η απόφαση (705/2020) της ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου δεν αφορούσε μόνο τις δύο περιοχές, αλλά γενικώς τα ύψη των κτιρίων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, στις οποίες με το ίδιο προεδρικό διάταγμα το ανώτατο ύψος θα έπρεπε να είναι τα 21 μέτρα. Ομως η πολεοδομία εξακολουθεί να εκδίδει άδειες με τα ύψη του νέου οικοδομικού κανονισμού (έως 32 μέτρα), με αποτέλεσμα να κατατίθενται νέες προσφυγές στα δικαστήρια και να «παγώνει» η εκτέλεση οικοδομικών αδειών. «Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει σταλεί εγκύκλιος στην πολεοδομία, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπερισχύει ο νέος οικοδομικός κανονισμός», λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, νομικός, που εκπροσώπησε την Ελληνική Εταιρεία και τους υπόλοιπους προσφεύγοντες στην υπόθεση Μακρυγιάννη. «Οι εργολάβοι είναι έξαλλοι, οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι να κάνουν και τελικά οι μόνοι ωφελημένοι… είμαστε εμείς οι δικηγόροι!». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή