Με κάμερες τα ΜΑΤ στην επέτειο Γρηγορόπουλου

Με κάμερες τα ΜΑΤ στην επέτειο Γρηγορόπουλου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φορητές κάμερες είναι εφοδιασμένοι, από σήμερα έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας οι άνδρες των ΜΑΤ που θα επιχειρούν σε οδούς της περιοχής του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια – Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών – Πλατεία Συντάγματος), σύμφωνα με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων σχετικά με την επέτειο για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οπως είχε αναφέρει η «Κ», οι πρώτες φορητές κάμερες είχαν παραληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η προμήθεια έγινε από εταιρεία στο Ισραήλ, μέσω εμπορικού αντιπροσώπου της στην Πολωνία.

Το σχέδιο που κατήρτισε η ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται σε αντίστοιχο που εφαρμόζει εδώ και κάποια χρόνια η γερμανική αστυνομία και προβλέπει τη χρήση δύο ειδών καμερών, τις φορητές και τις κάμερες σώματος. 

Θα στηρίζονται σε ένα κοντάρι που θα κρατά αστυνομικός της διμοιρίας και θα χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων. Θα ενεργοποιείται με απόφαση του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και αμέσως το παρευρισκόμενο πλήθος θα ενημερώνεται για τη λειτουργία της κάμερας. Συμπληρωματικά με όσα ισχύουν στο εξωτερικό, η κάμερα θα έχει δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας. 

Σε περίπτωση απώλειάς των καμερών, απενεργοποιούνται «κεντρικά», ενώ το βίντεο θα είναι κρυπτογραφημένο και η πρόσβαση σε αυτό θα απαιτεί ειδικό κωδικό.

Επιθέσεις σε Άλιμο και Κολωνό

Σημειώνεται ότι δύο επιθέσεις κατά αστυνομικών έχουν σημειωθεί από χθες το βράδυ στον Άλιμο και στον Κολωνό. Στο δεύτερο περιστατικό, μάλιστα, τέσσερις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. 

Σε ισχύ βρίσκεται από τις 5 το πρωί σήμερα η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων, ενώ κλειστοί παραμένουν από τις 08:00 δέκα σταθμοί του μετρό (Αττική, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Βικτώρια και Σεπόλια). 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή