Προβλήματα σε καταυλισμό στη Λέσβο

Προβλήματα σε καταυλισμό στη Λέσβο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη διάρκεια του χειμώνα δρομολογεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο κέντρο παραμονής αιτούντων άσυλο στο Μαυροβούνι της Λέσβου, όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Ο προσωρινός καταυλισμός, ο οποίος στήθηκε μετά τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μόρια στις 8 Σεπτεμβρίου, πλημμύρισε σε πολλά σημεία για ακόμα μια φορά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μετά τις δυνατές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν. Πολλές σκηνές βρέθηκαν μέσα στα νερά καθώς η βροχόπτωση ήταν έντονη και σε αρκετά σημεία υπήρξε συσσώρευση υδάτων, ενώ κάποιες άλλες έφυγαν από τη θέση τους εξαιτίας του δυνατού αέρα. Ο ισχυρός άνεμος είναι συχνό φαινόμενο στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού. 

Η θερμοκρασία πλέον έχει πέσει αρκετά, ενώ η θέρμανση εντός των σκηνών είναι από δύσκολη έως αδύνατη. «Αρκεί να αναλογιστούμε ότι, σε αυτές τις συνθήκες, για να πάει κάποιος στην τουαλέτα ή να πλύνει το παιδί του πρέπει να βγει από τη σκηνή και να διανύσει αρκετά μέτρα μέσα στη δυνατή βροχή πατώντας στις λάσπες», αναφέρει εργαζόμενος στη δομή. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στον καταυλισμό παραμένουν 7.338 άνθρωποι, εκ των οποίων ποσοστό που αγγίζει το 40% είναι παιδιά. 

Η κατάσταση επιδεινώνεται φυσικά λόγω COVID-19 και καραντίνας, καθώς οι διαμένοντες παραμένουν σε αποκλεισμό για πολλούς μήνες, ενώ οι συνθήκες δεν βοηθούν στην αποφυγή του συνωστισμού.

Το υπουργείο Μετανάστευσης προχώρησε σε αναβάθμιση του δικτύου ρευματοδότησης του καταυλισμού –ο οποίος ατύπως αποκαλείται Μόρια 2–, όπως φαίνεται από ανάρτηση στη «Διαύγεια», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω του χειμώνα. Παράλληλα αναμένεται η προμήθεια θερμοπομπών για θέρμανση. 

Πάντως, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι στη Μόρια δεδομένου ότι το έδαφος δεν είναι κατηφορικό και έτσι, σε κάθε βροχή, σκουπίδια και χώμα δεν μπαίνουν μέσα στις σκηνές, όπως συνέβαινε. Επιπλέον, τα νερά συσσωρεύτηκαν σε χαντάκια που έχουν ανοιχθεί προκειμένου ακριβώς να φεύγουν τα νερά προς τη θάλασσα, ενώ ήδη δρομολογούνται αποστραγγιστικά έργα. Σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου, περίπου 200 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τις σκηνές σε μεγάλα rub hall για να προστατευθούν, ενώ τελικά πλημμύρισαν 5-10 σκηνές και ακόμα 30 είχαν προβλήματα από τον αέρα. «Τα προβλήματα δεν είναι τόσο εκτεταμένα», αναφέρουν πηγές, ωστόσο επισήμως δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση. 

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση των συνθηκών, αλλά θεωρούμε ότι έτσι κι αλλιώς επενδύουμε σε ένα αποτυχημένο μοντέλο που δεν εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς είναι ο πέμπτος χειμώνας που οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε σκηνές στα νησιά», τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή