Υπόθεση κατασκοπείας: Ο 35χρονος ζητεί να μην ληφθεί υπόψη το περιεχόμενο του υπολογιστή

Υπόθεση κατασκοπείας: Ο 35χρονος ζητεί να μην ληφθεί υπόψη το περιεχόμενο του υπολογιστή

Συλλήψεις για την υπόθεση κατασκοπείας – Κακουργηματική δίωξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου Ρόδου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου, ο οποίος αντιμετωπίζει κακουργηματική δίωξη για κατασκοπεία. Συνελήφθη χθες δυνάμει εντάλματος, τη στιγμή που παρουσιάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας του νησιού προκειμένου να καταθέσει απολογητικό υπόμνημα στο πλαίσιο της προανάκρισης που διεξήγαγε για την υπόθεση η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής.

Η είδηση της σύλληψης προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας, που εξέδωσε ανακοίνωση: «Καταδικάζουμε τη σύλληψη του Sebahattin Bayram, συμβασιούχου γραμματέα στο γενικό προξενείο μας στη Ρόδο, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές σχετικά με κατηγορίες περί κατασκοπείας για τη λήψη φωτογραφιών πλοίων». H Αγκυρα ισχυρίζεται πως η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις διατάξεις της σύμβασης της Βιέννης περί προξενικών σχέσεων και το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια που περιλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως και το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. 

Στην ανακοίνωσή του, το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει πως «αντιμετωπίζονται με ανησυχία τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σχετικά με το περιστατικό που παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας και στοχεύουν το προσωπικό μας και την οικογένειά τους, καθώς και τους εκπροσώπους και υπαλλήλους μας στην Ελλάδα. Εχουν αναληφθεί απαραίτητες πρωτοβουλίες ενώπιον των ελληνικών αρχών σχετικά με την έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί από κύκλους που επιδιώκουν να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία, και θα πραγματοποιηθούν τα αναγκαία βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας».

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη χθες και ο 56χρονος ναυτικός, μάγειρας στο καράβι που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο και αντίστροφα. Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και την απόλυσή του από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ο 56χρονος επέστρεψε στο σπίτι του στη Κομοτηνή, όπου και συνελήφθη χθες το πρωί σε εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης του ανακριτή Ρόδου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου φέρεται να δήλωσε άγνοια για όσα κατέθεσε στην προανακριτική απολογία του ο μάγειρας του πλοίου. Ο τελευταίος έχει από την πρώτη στιγμή παραδεχθεί ότι στρατολογήθηκε από τον διπλωματικό υπάλληλο προκειμένου να τον τροφοδοτεί με πληροφορίες για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο 35χρονος δήλωσε ότι απασχολείται με διοικητικά ζητήματα και πολιτιστικές δράσεις του προξενείου. Είπε ακόμη ότι γνώρισε τον 56χρονο σε κοινωνική εκδήλωση το καλοκαίρι και ότι έκτοτε διατηρούσαν φιλική σχέση.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των φορητών υπολογιστών και τηλεφώνων που κατασχέθηκαν στο σπίτι του, ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης επικαλούμενος διεθνή συνθήκη σχετιζόμενη με το διπλωματικό απόρρητο. Προ ημερών, παρόμοιο αίτημα προς τις εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση κατέθεσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόξενος. Το αίτημα αναμένεται να κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών Ρόδου το προσεχές διάστημα. 

Αρμόδιοι αξιωματούχοι, που ρωτήθηκαν σχετικά, διευκρίνισαν ότι η ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι η περαιτέρω αξιολόγηση της υπόθεσης θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Χθες, μετά τη σύλληψή του ξεκίνησε η μεταγωγή του 56χρονου ναυτικού από την Κομοτηνή στη Ρόδο. Θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί. Προανακριτικά, πάντως, είχε αποκαλύψει στους αστυνομικούς ότι γνωρίστηκε με τον γραμματέα του προξενείου σε κοινωνική εκδήλωση τον Αύγουστο, καθώς και ότι το διάστημα που ακολούθησε ο 35χρονος τον στρατολόγησε, ζητώντας του να φωτογραφίζει τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων και στελεχών του Στρατού Ξηράς σε Καστελλόριζο, Ρόδο και αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή