ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Έτοιμοι για το εμβόλιο 7 στους 10 Ελληνες

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις

Έτοιμοι για το εμβόλιο 7 στους 10 Ελληνες

Θα κάνουμε το εμβόλιο. Αλλά τι μας επιφυλάσσει το αύριο; Αυτό είναι με δυο προτάσεις το κεντρικό εύρημα της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις που έγινε σε συνεργασία με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το υπουργείο Υγείας και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis μεταξύ 1-10 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων.

Η έρευνα αποτυπώνει ισχυρές ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα πετύχει στη χώρα μας. Στην κοινή γνώμη αυξάνεται σταθερά η εμπιστοσύνη στη φαρμακευτική και ιατρική επιστήμη και στους πολιτικούς και υγειονομικούς θεσμούς, παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας.

Ωστόσο, δίπλα στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς εντοπίζονται όψεις δυσφορίας, δυσπιστίας και ανασφάλειας για το μέλλον, ιδίως στις νεότερες ηλικίες.

Παράλληλα, οι επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν εξαλειφθεί ενώ η αισιοδοξία για το μέλλον δεν βρίσκεται πλέον στα στρατοσφαιρικά επίπεδα της περασμένης άνοιξης.

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας η ΔιαΝΕΟσις «πήρε ζεστά» την υπόθεση. Ο γνωστός πλέον οργανισμός κοινωνικών ερευνών που επικουρείται συμβουλευτικά σε σταθερή βάση από προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου και των τεχνών επικεντρώθηκε στη μελέτη μιας μάστιγας που ήταν προφανές ότι θα επηρεάσει ποικιλοτρόπως όλες τις όψεις της ατομικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Οπως σημειώνει ο διευθυντής Περιεχομένου της ΔιαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος: «Τον Απρίλιο του 2020 καταγράψαμε το πώς ζουν οι Ελληνες στην καραντίνα. Τότε, όπως έδειξε η έρευνα οι Ελληνες αντιμετώπιζαν το φαινόμενο με ανησυχία, αλλά και με απροσδόκητα έντονη αισιοδοξία. Επαναλάβαμε την έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2020, σε μια περίοδο που η χώρα δεν ήταν σε lockdown αλλά άρχισε να καταγράφει αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων και διαπιστώσαμε ότι, πράγματι, η αισιοδοξία είχε υποχωρήσει έντονα και οι προσδοκίες για το μέλλον και την επιστροφή στην κανονικότητα είχαν προσγειωθεί σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα».

Τι άλλαξε από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα; Κατά τον κ. Γεωργακόπουλο άλλαξαν δύο πράγματα: «Πρώτον, η χώρα μπήκε σε ένα δεύτερο lockdown, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των νεκρών σε επίπεδα πρωτοφανή. Δεύτερον, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να ανακοινώνουν από τις αρχές του Νοεμβρίου τα αποτελέσματα της 3ης φάσης των δοκιμών των εμβολίων τους».

Οι δύο αυτές μεταβολές «πυροδότησαν» την αύξηση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν (όσων απαντούν «ναι» και «μάλλον ναι») στο 66,3%. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν («όχι» και «μάλλον όχι») υποχώρησε από το 42% του Σεπτεμβρίου στο 27,4%. Σημειώνεται ότι η θετική στάση απέναντι στο εμβόλιο αυξάνεται αισθητά ανάμεσα στους πιο ευκατάστατους και μεταξύ όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα. Στις ηλικίες άνω των 65 η πρόθεση εμβολιασμού αγγίζει το 80,4%. Βεβαίως, το ποσοστό 27,4% εκείνων που δηλώνουν απροθυμία εμβολιασμού δεν είναι αμελητέο. Είναι συμπαγές και έχει αισθητή παρουσία στον δημόσιο διάλογο. Μπορεί αυτός ο αντίλογος να μην έχει σπουδαία εκπροσώπηση στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά απλώνεται χωρίς ενδοιασμούς στις οικογενειακές και φιλικές ανταλλαγές απόψεων, αλλά και στα παντοδύναμα πλέον μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «ευχάριστο» για όσους εμπιστεύονται την επιστήμη και τους θεσμούς είναι ότι το 27,4% της «αντίστασης» δεν οφείλεται σε κάποιο «υποκείμενο νόσημα» γενικευμένης άρνησης της αξίας των εμβολίων. Οι Ελληνες εμπιστεύονται τα εμβόλια και σε ποσοστό 94% συμφωνούν ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές». Μάλιστα, 40,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλο έτος.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη διατηρεί επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, οι 7 στους 10 από όσους δηλώνουν αρνητικοί στον συγκεκριμένο εμβολιασμό, λένε ότι δεν έχουν πειστεί ότι αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ή ότι δεν έχει παρενέργειες. Αντιστοίχως, οι 5 στους 10 από όσους δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο, φροντίζουν να προσθέσουν ότι προτού επιτρέψουν στη βελόνα με το mRNA να διαπεράσει το δέρμα τους θα ήθελαν να κάνουν πρώτα μια ακόμα συζήτηση με τους συγγενείς και με τον γιατρό τους. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς αποδίδει έμφαση σε αυτή την κρίσιμη διάσταση και προειδοποιεί: «Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία. Το λεγόμενο “αντιεμβολιαστικό κίνημα” είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους.

Αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».

«Πάμε καλά»

Δίπλα στη διακύμανση ανάμεσα στην άγνοια και στη γνώση εντοπίζεται η αισιοδοξία, που είτε ως ζωτικό ψεύδος είτε ως συνειδητή άποψη, είναι απαραίτητη για τη ζωή. Μετά από 10 μήνες ανατροπών και ανασφάλειας, οι Ελληνες εξακολουθούν να πιστεύουν σε ποσοστό 54% ότι «τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση». Τον Απρίλιο, βέβαια, πλέαμε σε πελάγη ευτυχίας αφού το ποσοστό ήταν 86% (και τον Σεπτέμβριο 57%).

Ακριβώς για να καταγραφεί η εξέλιξη της αισιοδοξίας, αλλά και όλων των άλλων στάσεων και πεποιθήσεων, η έρευνα θα επαναλαμβάνεται κάθε 20 ημέρες. Ελπίζεται ότι την άνοιξη του 2021, πέραν κάποιου νέου απροόπτου, μετά το πρώτο κύμα εμβολιασμού και με τη θεραπευτική προσδοκία του καλοκαιριού, η αισιοδοξία θα έχει αυξηθεί και πάλι. Αλλά και το 54% δεν είναι λίγο…

Ραντεβού με την κανονικότητα

Σε ποσοστό 88% οι πολίτες δηλώνουν ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει αρκετά, πολύ ή πάρα πολύ μέσα σε αυτούς τους 10 μήνες. Tο 54% φοβάται ότι είναι πολύ πιθανό ή αρκετά πιθανό να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι πάσχει από ένα διαγνωσμένο υποκείμενο νόσημα. Ωστόσο, το 48% των εργαζομένων εμφανίζεται καθημερινά στους χώρους εργασίας (ποσοστό διπλάσιο από τον Απρίλιο). Οσο για την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, αυτή μετακινείται διαρκώς στο μέλλον (αν όχι στις ελληνικές καλένδες). Τον Απρίλιο πιστεύαμε σε ποσοστό 68% ότι το ραντεβού με την κανονικότητα θα ήταν τον Σεπτέμβριο. Σήμερα οι 7 στους 10 πιστεύουμε ότι η κανονικότητα θα εμφανιστεί το καλοκαίρι, ενώ ένας στους τρεις δεν την περιμένει πριν από το 2022.