LOCKDOWN

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, με σαρωτικούς ελέγχους

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, με σαρωτικούς ελέγχους

Υστατη έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών για το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων απηύθυναν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποιώντας ότι φαινόμενα χαλάρωσης στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων τα Χριστούγεννα μπορεί να οδηγήσουν σε πιο αυστηρό lockdown για την Πρωτοχρονιά. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι φέτος τα παιδιά δεν θα πουν κάλαντα και ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις όσον αφορά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οπως τόνισε, «η μόνη εξαίρεση θα είναι στο εύρος των ελέγχων σε όλη τη χώρα. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού».

Οδηγίες

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε τις οδηγίες για πιο ασφαλείς γιορτές. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας. «Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις. Να τηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους. Εάν έχουμε συμπτώματα δεν πρέπει να συμμετέχουμε. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες όταν είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, όταν επισκεπτόμαστε τη γιαγιά μας και τον παππού μας φοράμε μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά». Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή για δωρεάν rapid test αντιγόνων στην πλατφόρμα testing.gov.gr, η οποία ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 5.000 πολιτών.

Χθες ανακοινώθηκαν 853 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και 83 επιπλέον θάνατοι ασθενών με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 491 ασθενείς. Στην Αττική εντοπίστηκαν 242 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 179. Στην Κοζάνη χθες τα ενεργά κρούσματα ήταν 367, ενώ στους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα και Μάνδρα) ήταν 282. Ολα τα δεδομένα θα εξετασθούν από τους ειδικούς την Πέμπτη, οπότε και θα αποφασιστεί παράταση ή μη των πιο ειδικών μέτρων που ισχύουν σε αυτές τις περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Bloomberg, με ανάλυσή του για την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα αντιμετώπισής της για τον Δεκέμβριο, κατατάσσει τη χώρα μας στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, στην 50ή μεταξύ 53 οικονομιών με ΑΕΠ άνω των 200 δισ. ευρώ. Βασικός λόγος, το πολύ υψηλό ποσοστό θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα (6,3%), τη στιγμή που η Ελλάδα έχει λάβει τα αυστηρότερα μέτρα, με τη λιγότερη δυνατότητα κυκλοφορίας των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η καταγραφή των υγειονομικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι αριθμοί μέχρις στιγμής είναι ενθαρρυντικοί και, όσον αφορά τους γιατρούς, ποσοστό άνω του 70% έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο. Πάντως, κατά τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στο σύνολο των υγειονομικών (γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνάει το 40%. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η διαδικασία έγινε υπό πίεση χρόνου και ζητούν να υπάρξει παράταση στη δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. «Γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και αμφιβολίας από την πλευρά των υγειονομικών για να εμβολιαστούν», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, ενώ τόνισε ότι η δήλωση συμμετοχής έγινε εσπευσμένα για την καλύτερη προετοιμασία της διαδικασίας, με δεδομένο ότι απαιτούνται ειδικές συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης των εμβολίων.