Μειωμένη η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών

Μειωμένη η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών

Η εισήγηση του ΙΕΠ για απαλοιφή κεφαλαίων από εξεταζόμενα μαθήματα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020, δηλαδή μειωμένη κατά 20% με 25% ανάλογα με το μάθημα σε σχέση με το βιβλίο, θα είναι η ύλη των εξετάσεων του 2021. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», προχθές, η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την εισήγησή της για τα κεφάλαια που θα απαλειφθούν από τη διδακτέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Η μείωση της ύλης στα επίπεδα του 2020 βοηθά ώστε οι απόφοιτοι των δύο τελευταίων ετών που θα διεκδικήσουν ξανά το εισιτήριο για τα ΑΕΙ να μη δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεχωριστά από τους τελειόφοιτους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Γιάννης Αντωνίου, για την απόφαση έγινε δεκτή η παραδοχή ότι ναι μεν τα μαθήματα γίνονται κανονικά εξ αποστάσεως, αλλά αυτού του είδους η εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης. Ετσι, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για τη διδασκαλία και εκμάθηση, αντίστοιχα, της ύλης.

Η μείωσή της είναι βασισμένη στην ύλη που είχε διδαχθεί στα Λύκεια έως τις 16 Δεκεμβρίου 2020. Για την εισήγηση του ΙΕΠ περί του εύρους της μείωσης ελήφθησαν υπόψη τρία σενάρια για την ημερομηνία επιστροφής στις τάξεις των μαθητών της Γ΄ Λυκείου: στις 11/1, στις 15/1 και στις 17/1. Επίσης, στον σχεδιασμό ελήφθη υπόψη και τυχόν νέα διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας της Γ΄ Λυκείου. Με βάση αυτά, φάνηκε ότι η εξεταστέα ύλη θα είναι εντέλει στα επίπεδα του 2020, δηλαδή μειωμένη κατά 20% με 25% ανά μάθημα σε σχέση με το διδακτέο υλικό κάθε βιβλίου.

Τον σχεδιασμό αυτό ευνοεί και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη γίνουν διαφορετικές εξετάσεις για τους αποφοίτους που θα θελήσουν να δοκιμάσουν και το 2021 την τύχη τους για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, δεν θα γίνουν διπλές εξετάσεις, γεγονός που θα ανάγκαζε το υπουργείο να έχει μία ακόμη –πλην της βασικής για τους τελειόφοιτους– Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, για την έκδοση των θεμάτων των αποφοίτων.

Επίσης, για τους αποφοίτους που θα εξεταστούν τον Ιούνιο του 2021 θα ισχύσουν η βάση εισαγωγής και το νέο σύστημα υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα ή σχολή ΑΕΙ θα οριστεί στον μέσον όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου με τυχόν μία αυξομείωσή της που θα αποφασίσει το κάθε τμήμα.

Από την άλλη, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο περιορισμένο αριθμό σχολών, και εάν δεν εισαχθούν σε κάποια από αυτές, θα μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις που έχουν μείνει κενές σε τμήματα χαμηλής ζήτησης του επιστημονικού τους πεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή