60.000 ραντεβού για εμβόλιο σε μία ημέρα

60.000 ραντεβού για εμβόλιο σε μία ημέρα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία του προγραμματισμού των εμβολιαστικών ραντεβού για τα άτομα άνω των 85 ετών. Τις πρώτες 24 ώρες είχαν κλειστεί 60.000 ραντεβού, χωρίς μάλιστα να υπάρξουν προβλήματα. Οι δικαιούχοι για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 σε αυτή τη φάση είναι όσοι έχουν γεννηθεί έως το 1936, οι οποίοι εκτιμώνται σε περίπου μισό εκατομμύριο άτομα. Εγγεγραμμένα στην άυλη συνταγογράφηση είναι περίπου 60.000 άτομα που έλαβαν προχθές μήνυμα στο κινητό, με προτεινόμενα από το σύστημα ραντεβού για τις δύο δόσεις εμβολίων, τα οποία πρέπει να αποδεχθούν έως το βράδυ της Τετάρτης.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πέμπτη όσα προτεινόμενα ραντεβού δεν έχουν «απαντηθεί» θα ακυρωθούν, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο αποδέκτης τους χάνει το δικαίωμα του εμβολιασμού. Μπορεί, όποτε επιθυμεί, να προγραμματίσει ραντεβού, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, φαρμακείου ή ΚΕΠ. Στην περίπτωση που εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση δεν έχουν ήδη λάβει sms, πρέπει με τον ίδιο τρόπο να προγραμματίσουν τα ραντεβού. Οι λόγοι για να μην έχει λάβει κάποιος sms είναι είτε επειδή κατοικεί πολύ μακριά από οποιοδήποτε εμβολιαστικό κέντρο, οπότε ο εμβολιασμός θα προγραμματιστεί σε επόμενη φάση, είτε επειδή γράφτηκε στην άυλη συνταγογράφηση δύο με τρία 24ωρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας και τα στοιχεία του δεν συμπεριλήφθηκαν στον προγραμματισμό.

Ατομα άνω των 85 ετών που δεν έχουν ενταχθεί στα ραντεβού (δεν έχουν ΑΜΚΑ, είναι υπήκοοι άλλων χωρών που ζουν στη χώρα μας κ.ά.) μπορούν να στείλουν μέσω της πλατφόρμας σχετική αίτηση.

Ο εμβολιασμός θα γίνει κυρίως σε νοσοκομεία. Από τις 20 Ιανουαρίου θα προστεθούν σε αυτά 144 εμβολιαστικά κέντρα Κέντρων Υγείας, τα οποία θα αυξάνονται σταδιακά. Δεν λείπουν πάντως τα παράπονα για ραντεβού που κλείστηκαν σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας των δικαιούχων. Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής του ραντεβού μέσω της πλατφόρμας, του φαρμακείου ή του ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι έως χθες το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 56.232 υγειονομικοί στη χώρα μας. 

Την ίδια στιγμή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από τους αρχηγούς των κρατών-μελών, θα συζητηθεί το θέμα εισαγωγής ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19», τονίζοντας πως είναι «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη». Στην ίδια επιστολή ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και με τρίτες χώρες, είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Kερμέκερ διεμήνυσε ότι «τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σε αυτή την επιστολή, μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν τον εμβολιασμό, θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών». «Αναμένονται τα αποτελέσματα στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής συνάντησης και θα είμαστε σε θέση να τα αναλύσουμε και να απαντήσουμε στην επιστολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι βρίσκονται «στη διαδικασία ανάλυσης του περιεχομένου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή