Η ΔΟΕ διαμαρτύρεται για το ωράριο στα νηπιαγωγεία

Η ΔΟΕ διαμαρτύρεται για το ωράριο στα νηπιαγωγεία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών κατά δέκα λεπτά, διαμαρτύρεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Συγκεκριμένα εγκαλεί την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή διότι τροποποίησε την ώρα αποχώρησης των νηπίων που φοιτούν στο βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου από 13:00 σε 13:10 «δίχως καμία αιτιολόγηση αυτής της επιλογής και, κατά την προσφιλή τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, δίχως προηγούμενο διάλογο» λέει η ΔΟΕ το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ. 

Η ομοσπονδία αναφέρει ότι η κ. Μακρή απάντησε ότι η τροποποίηση-αύξηση του ωραρίου έγινε έπειτα από τηλεφωνήματα γονέων νηπίων προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

«Το Υπουργείο Παιδείας διαμορφώνει εκπαιδευτική πολιτική με βάση τα τηλέφωνα που δέχεται. Τέτοια υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Υπό την έντονη και τεκμηριωμένη αντίδραση του ΔΣ της ΔΟΕ η Υφυπουργός αναγκάστηκε να “διαβεβαιώσει” ότι η ρύθμιση αφορά μόνο το διάστημα της πανδημίας», προσθέτει η ΔΟΕ, ενώ το υπουργείο δηλώνει ότι η απόφαση ελήφθη για την αποφυγή συγχρωτισμού των μαθητών.

«Στην παρούσα, εξαιρετικά δύσκολη για την εκπαίδευση και το έργο των εκπαιδευτικών, συγκυρία οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί τηρούν αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπ. Παιδείας και, υπερβαίνοντας καθήκοντα και ωράριο, αποτρέπουν τον συγχρωτισμό κατά την είσοδο και αποχώρηση των νηπίων κάτι που έχει αποδειχθεί σε όλο το διάστημα λειτουργίας των σχολικών μονάδων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Αν η ενέργεια της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας, υποτίθεται πως, έχει ως στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας της αποχώρησης των μαθητών, παραβιάζει ανοιχτές θύρες αφού οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες.

Αντίθετα, αυξάνεται η πιθανότητα και συνωστισμός να δημιουργηθεί στα σχολικά συγκροτήματα με μία θύρα εισόδου-εξόδου, αλλά και να ταλαιπωρηθούν γονείς με παιδιά και στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο. Δημιουργείται, επίσης, τεράστια δυσλειτουργία στις μεταφορές των μαθητών».

Η ΔΟΕ ρωτά μήπως με την κίνησή του αυτή το ΥΠΑΙΘ προετοιμάζει την επέκταση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών εκμεταλλευόμενη την πανδημία.

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μια ακόμη αύξηση ωραρίου των νηπιαγωγών μετά από αυτήν που τους επιφύλασσε το Π.Δ. 79/2017. Τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι ήδη από τα υψηλότερα συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας. Δηλώνουμε πως δεν θα αποδεχθούμε κανένα σχέδιο αλλαγής του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με το πρόσχημα της πανδημίας», λέει η ομοσπονδία, και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ τη Δευτέρα 25/1/2021 και ώρα 14:00 με κήρυξη 3ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή