Παραμονή του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Παραμονή του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανανέωση της θητείας του αρχηγού ΓΕΑ Γιώργου Μπλιούμη από το ΚΥΣΕΑ ήταν η μοναδική τυπική εκκρεμότητα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Ο έμπειρος ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) συμπλήρωνε ήδη τα δύο χρόνια θητείας του, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση για τη δυνατότητα επιμήκυνσης κατά ένα χρόνο που δίνει η υφιστάμενη νομοθεσία. 

Η θητεία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση και ΓΕΝ Στυλιανού Πετράκη δεν ετέθη καν ως θέμα συζήτησης στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ. Ως τυπικός λόγος παρουσιάζεται ότι οι τρεις αρχηγοί βρίσκονται στις θέσεις τους για ένα χρόνο, ως εκ τούτου αποφασίστηκε πως δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή λόγος αλλαγής τους. Επί της ουσίας, όμως, κρίθηκε ότι οι κ. Φλώρος, Λαλούσης και Πετράκης αποτέλεσαν μια ομάδα που συνεργάστηκε αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των δύο κρίσεων του 2020, αυτής που εκτυλίχθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου στον Eβρο και εκείνης το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα μηνύματα για την ανανέωση της θητείας του κ. Φλώρου δίχως προβλήματα είχαν φθάσει αρκετές ημέρες νωρίτερα, κάτι που προκύπτει και από το γεγονός ότι για τρεις συναπτές ημέρες (18 έως και 20 Ιανουαρίου) ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο συνοδευόμενος από πολύ στενούς συνεργάτες του, μάλιστα σε αποστολή στρατιωτικής διπλωματίας. 

Ο κ. Φλώρος συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας της Αιγύπτου, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, αλλά και τον ομόλογό του Μοχάμεντ Φαρίντ Χετζάζι. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις επαφές του στην Αίγυπτο συζήτησε για τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή και τις επιπτώσεις τους στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Εγινε επίσης συζήτηση για τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις πρόσφατες κοινές ασκήσεις ανάμεσα στις Ε.Δ. Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι Ε.Δ. των δύο χωρών αναμένεται να εντείνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους, κάτι που θα γίνει ορατό και τους επόμενους μήνες σε αμιγώς διμερές αλλά και ευρύτερα πολυμερές πλαίσιο. Ο κ. Φλώρος έγινε δεκτός και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄, ενώ επισκέφθηκε και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή