Κορωνοϊός: Βήμα – βήμα με το βλέμμα στην Αττική

Κορωνοϊός: Βήμα – βήμα με το βλέμμα στην Αττική

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επόμενο βήμα ανοίγματος της χώρας από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, την επαναλειτουργία δηλαδή και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την 1η Φεβρουαρίου, προχωρά η κυβέρνηση την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα εκπέμπουν μια εικόνα σταθεροποίησης, με τους επιστήμονες, ωστόσο, να κρούουν των «κώδωνα» του κινδύνου κατά ενδεχομένης χαλάρωσης, διαμηνύοντας με σαφήνεια ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη. Παράλληλα, στην εξίσωση εισέρχεται και η μετάλλαξη του κορωνοϊού, που ήδη μετρά 26 κρούσματα στη χώρα, έχοντας κινητοποιήσει τις αρχές. 

Το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ανακοίνωσε και επίσημα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, έπειτα από ομόφωνη, όπως τονίστηκε, εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Όπως διευκρινίστηκε, στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια, ενώ τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά. Αντίθετα, στις ίδιες περιοχές θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) θα παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Παράταση lockdown με μικρές εξαιρέσεις

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι παρατείνονται για μία ακόμη εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα, δηλαδή:

  • Η χρήση SMS για τις μετακινήσεις.
  • Η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας από 9 μ.μ. έως 5 π.μ.
  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Από την 1η Φεβρουαρίου, ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως και τα ΟΠΑΠ play. Επίσης, στα ταξί θα επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες πλην του οδηγού. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να ξενοικιάσουν φοιτητικές κατοικίες εντός 72 ωρών, με επίδειξη του μισθωτηρίου.

Τέλος, ως προς το κυνήγι και το ψάρεμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση της απαγόρευσης, εκτός από Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου. Όπως είπε, για το ζήτημα θα συζητηθεί στην επιτροπή την άλλη Παρασκευή, όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τις αθλητικές δραστηριότητες.

Ανησυχία για την Αττική

Την ίδια ώρα, πάντως, από την επιστημονική κοινότητα εκπέμπεται σαφής προειδοποίηση ότι η εικόνα σταθεροποίηση δεν θα πρέπει επ΄ουδενί να οδηγήσει σε εφησυχασμό, ειδικά όσο τα δεδομένα της Αττικής εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχία.

«Εάν σκάσει η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του καθηγητή Νίκου Σύψα, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος για το λεκανοπέδιο κινήθηκε και η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι υπάρχουν 6.000 ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα – με τα μισά στην Αττική, η οποία και ανησυχεί τους ειδικούς καθώς δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων. Ανέφερε δε ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων είναι μεγαλύτερος, διότι δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς.

Η καθηγήτρια συμπλήρωσε πως ο 7ήμερος μέσος όρος σε όλη τη χώρα είναι 467 κρούσματα ανά ημέρα, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα κρούσματα. Έκανε, πάντως, λόγο για υπευθυνότητα των Ελλήνων με τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια των γιορτών, καθώς, όπως σημείωσε, η έξαρση που αναμενόταν από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια δεν ήρθε.

Υπενθυμίζεται ότι η εικόνα σταθερότητας αποτυπώθηκε και στα ημερήσια στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Παρασκευή, καταγράφοντας 585 νέα κρούσματα, 28 θανάτους και 288 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ. 

Επιφυλακή για τη μετάλλαξη

Παράλληλα, οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρο τον πλανήτη.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, αλλά τα περισσότερα ήταν στις εισόδους της χώρας και έχουν απομονωθεί.

Υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και για αυτά, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, σε έκτακτη σύσκεψη, ανακοίνωσε και τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης των μεταλλάξεων.

«Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», είπε, από την πλευρά του για το ίδιο ζήτημα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής.

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος», σημείωσε ακόμη, καταλήγοντας

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού και να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή