Καταδίκες για το δυστύχημα «Norman Atlantic»

Καταδίκες για το δυστύχημα «Norman Atlantic»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στο πλοίο «Norman Atlantic» και έπειτα από ποινική δίκη τεσσάρων μηνών, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε χθες στελέχη και προσωπικό της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ. Από τους 11 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι σε πρώτο βαθμό οι πέντε, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της πρόκλησης πυρκαγιάς από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους και της διατάραξης της ασφάλειας των θαλασσίων συγκοινωνιών.

Στον πρόεδρο και στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΚ έπειτα από συγχώνευση και ελαφρυντικά επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 16 ετών. Υπάλληλος της εταιρείας, υπεύθυνος για τη φόρτωση του πλοίου, καταδικάστηκε σε 14 έτη φυλάκισης, ο οικονομικός προϊστάμενος του πλοίου σε έξι έτη και ένας ναύκληρος σε 5 έτη, ενώ αθωώθηκαν ναύτες και ναυτόπαιδες, καθώς κρίθηκε ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους. Βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα η ανώτατη εκτιτέα ποινή για καθέναν εξ αυτών είναι τα πέντε έτη. Το δικαστήριο δέχτηκε να μετατραπεί η πενταετής ποινή φυλάκισης σε χρηματική και η έφεση των καταδικασθέντων να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την εκδίκασή της σε 
δεύτερο βαθμό. 

Το «Norman Atlantic» εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα, όταν τη νύχτα της 28ης Δεκεμβρίου 2014 εκδηλώθηκε φωτιά σε ένα από τα γκαράζ του. Το πλοίο βρισκόταν 12 ναυτικά μίλια μακριά από τις αλβανικές ακτές και έπνεαν άνεμοι έντασης από 8 έως 9 μποφόρ. Με βάση το κατηγορητήριο, η φωτιά είχε προκληθεί από την υπερθέρμανση φορτηγού ψυγείου με ζωντανά ψάρια, το οποίο δεν ήταν ηλεκτρικά συνδεδεμένο. Ακολούθησε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες διασωθέντων κατά τη διάρκεια της δίκης, σειρά λαθών και παραλείψεων. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και σε άλλα καταστρώματα του πλοίου. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ μέχρι και σήμερα υπάρχουν και αγνοούμενοι. Ακόμη, μέσα στο πλοίο βρίσκονταν από 7 έως 10 λαθρεπιβάτες εκ των οποίων αγνοούνται οι έξι και ένας βρέθηκε απανθρακωμένος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και με καταθέσεις μαρτύρων στο δικαστήριο, κατά τη φόρτωση του πλοίου οχήματα στοιβάχτηκαν πλάι σε φορτηγά μη τηρώντας την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας, ενώ κάποια ταξίδεψαν με αναμμένες μηχανές παρά τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και ανάφλεξης. «Ξεκινήσαμε για ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στη Βενετία και τελικά κάναμε ένα ταξίδι στην κόλαση», είχε καταθέσει στη δίκη ένας διασωθείς. Το «Norman Atlantic» είχε 56μελές ιταλικό και ελληνικό πλήρωμα και περισσότερους από 400 επιβάτες. Παράλληλα, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για την ίδια υπόθεση ποινική και αστική δίκη στην Ιταλία. Από τους 11 Ελληνες που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη στον Πειραιά, οι πέντε ήταν ήδη κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή