«Ναι» στην πρόταση Μπακογιάννη για το Γηροκομείο

«Ναι» στην πρόταση Μπακογιάννη για το Γηροκομείο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για τις απαιτούμενες ενέργειες σε σχέση με το φιλανθρωπικό σωματείο με την επωνυμία «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών, Γηροκομείο – Πτωχοκομείο» υποστήριξαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες. Ο Δήμος Αθηναίων, με δική του πρόταση που αφορά την προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών και με την υποστήριξη του Δημοσίου, πρόκειται να παραστεί στη συνεδρίαση του δικαστηρίου αυτή τη Δευτέρα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα συζητηθεί το αίτημα της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, τα οποία ασκεί από το 2018. 

Ο Δήμος Αθηναίων ως ασκών κύρια παρέμβαση λόγω αυτοτελούς εννόμου συμφέροντος –από τη νομοθεσία ασκεί την εποπτεία του Γηροκομείου Αθηνών– θα προτείνει διαφορετική προσωρινή διοίκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν 11 άτομα. Τα πρόσωπα, τα οποία θα προταθούν, αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου. Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν προκύψει από τις προτάσεις των παρατάξεων που στηρίζουν το εγχείρημα του Δήμου Αθηναίων και, σύμφωνα με πηγές του, «ασφαλώς θα τυγχάνουν ευρείας αποδοχής». Τα πρόσωπα αυτά θα διοικήσουν προσωρινά με οποίες εξουσίες τούς δώσει το δικαστήριο έως ότου προκύψει εκλεγμένη διοίκηση, όπως ορίζει η νομοθεσία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Πρέπει να σημειωθεί ότι αποχή από τη στήριξη προς τον δήμαρχο –η οποία εκφράστηκε διά βοής– δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Αϊβατίδης. 

Ο Δήμος Αθηναίων έχει αποφασίσει να παραστεί με δική του πρόταση στο δικαστήριο την επόμενη Δευτέρα, η οποία μάλιστα στηρίζεται και από το Δημόσιο και άρα έχει αυξημένα εχέγγυα «επιτυχίας», καθώς η προσωρινή διοίκηση, η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα από το 2018, δεν δείχνει πρόθεση να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες ώστε το Γηροκομείο Αθηνών να μπορέσει να επιτελέσει την αποστολή του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διοίκηση του Γηροκομείου, την οποία η δημοτική αρχή είχε καταφέρει έπειτα από πολλές νομικές προσπάθειες να κηρύξει έκπτωτη τον Οκτώβριο του 2016, καταδικάστηκε τελικώς στις 20 Νοεμβρίου 2020. Ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας και δύο ακόμη πρώην μέλη της διοίκησης κρίθηκαν ένοχοι για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθησιν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Στους καταδικασθέντες αποδίδεται ότι προκάλεσαν ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο ίδρυμα, δημιουργώντας χρέη σε Δημόσιο, εργαζομένους και ιδιώτες. 

Από το 2016 και μετά, το Γηροκομείο Αθηνών λειτουργεί με προσωρινές διοικήσεις, οι οποίες όμως δεν προχωρούν όπως όφειλαν στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να εκλεγεί νέα μόνιμη διοίκηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή