Αντίδραση στη Χίο για το ΚΥΤ

Αντίδραση στη Χίο για το ΚΥΤ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτή συζήτηση μέσω Facebook προσκαλεί τους πολίτες της Χίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αύριο το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τη νέα δομή ταυτοποίησης και υποδοχής αιτούντων άσυλο (ΚΥΤ), η οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη θέση «Πλατύ» του όρμου Θόλος. Χθες το πρωί, στις 11, οι κάτοικοι των χωριών Συκιάδα, Λαγκάδα, Καρδάμυλα και Βροντάδος, τα οποία βρίσκονται πέριξ του σημείου όπου σχεδιάζεται η κατασκευή της νέας δομής, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι κάτοικοι της περιοχής σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, οργανώνοντας αυτοκινητοπομπή έως την πρωτεύουσα του νησιού μεθαύριο Σάββατο και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες δράσεις. 

Οι συγκεντρωμένοι, το πλήθος των οποίων πάντως ήταν μικρότερο του αναμενομένου, παρέμειναν στο σημείο περίπου δύο ώρες, χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους ζητούν η νέα δομή να μη γίνει στην περιοχή Θόλος. Σε κάθε περίπτωση, ζητούν να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ και στη συνέχεια να φτιαχτεί μια δομή για την καταγραφή και ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στο νησί, χωρητικότητας έως 500 ατόμων. Το περιορισμένο μέγεθος της δομής εκτιμούν ότι διασφαλίζει το νησί από την πιθανότητα να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι μετανάστες στη Χίο. 

Την ίδια στιγμή, πηγές του υπουργείου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η νέα δομή προετοιμάζεται για να αντιμετωπιστούν άμεσα και με επάρκεια δύσκολες καταστάσεις και να μην επιβαρυνθεί το νησί από ανθρώπους που θα κοιμούνται στον δρόμο. «Ωστόσο», επισημαίνουν «γίνεται κάθε προσπάθεια να μη συμβούν ξανά τέτοια γεγονότα». 

Η Χίος είναι η εκλογική περιφέρεια του υπουργού Μετανάστευσης, γεγονός που βέβαια περιπλέκει και δυσκολεύει τις όποιες αποφάσεις και τους χειρισμούς. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται σήμερα από τις 6.30 έως τις 8 το απόγευμα η ανοιχτή συζήτηση προκειμένου ο κ. Μηταράκης να δώσει περισσότερες πληροφορίες και να απαντήσει σε ερωτήματα των πολιτών. 

Παράλληλα, δεν αποκλείεται ο υπουργός να παραστεί έστω μέσω Διαδικτύου σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλα τα νησιά που φιλοξενούν δομές, για να εξηγήσει περαιτέρω το σχέδιο της κυβέρνησης. 

Ενα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στη συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και των νησιωτών είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των κατοίκων προς την κεντρική διοίκηση. «Κανένας δεν ξεχνά ότι πέρυσι τέτοια εποχή κατέβηκαν τα ΜΑΤ στα νησιά», ανέφεραν οι συγκεντρωμένοι χθες στην περιοχή Θόλος. Ο Ιδιωτικός Φορέας Τουρισμού Χίου, σε ανακοίνωσή του χθες τόνισε ότι «η δημιουργία κάθε είδους δομής σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού θα συνεχίσει να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού. Ελπίζουμε να εισακουσθούμε και να αποφευχθούν ακρότητες και σκηνές βίας που διαδραματίστηκαν τον προηγούμενο Φεβρουάριο».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ομογενών Χίου και περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Μπουρνούς, ο οποίος πάντως αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας δομής στο νησί, με δηλώσεις του χθες ζήτησε από την κυβέρνηση να αλλάξει η χωροθέτηση της νέας δομής. Ηδη πληροφορίες από την πλευρά της δημοτικής αρχής Χίου αναφέρουν ότι σύντομα θα κατατεθούν προτάσεις για άλλα σημεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή